Ingalill Mosander har läst en hyllad debut av en 70-årig författare och en av årets bästa deckare.
ROMAN:
Vi möts på museet
av Anne Youngson,
Etta
Jag ville inte att boken skulle ta slut. Jag ville veta mer om hur framtiden skulle gestalta sig för de två huvudpersonerna i denna oemotståndliga historia om livet, åldrandet, vänskapen och kärlek sent i åren. En engelsk kvinna och en dansk man börjar brevväxla av en tillfällighet. De har aldrig träffats. Sakta lär man känna dem och blir alltmer engagerad i utvecklingen av deras relation. En hyllad debutroman av en 70-årig författare.
MEMOAR:
Ett hjärtslag från döden
av Maggie O’Farrell,
Etta
För att vara en bok med döden som tema är den osedvanlig livsbejakande, för att inte säga förtrollande. I 17 kapitel skildrar författaren situationer i sitt liv då det vara nära att det tagit slut. Som när hon mötte en mördare på en enslig stig, satt i ett flygplan på väg att störta eller drabbades av svår sjukdom. Men det behöver inte vara lika dramatiskt. Man behöver bara cykla omkull och landa på huvudet. Utan hjälm.
DECKARE:
Saknad, förmodad död
av Susie Steiner,
Lind & Co
En ung kvinna från överklassen försvinner spårlöst efter att ha lämnat ytterdörren öppen. Poliskommissarie Manon Bradshaw får ta sig an fallet och som läsare följer man henne tätt i spåren. Språket är träffsäkert, intrigen fascinerande och pulshöjande och slutet kommer som en total överraskning. Utsedd till en av årets tio bästa deckare av Wall Street Journal och nominerad till årets kriminalroman i Storbritannien.
ROMAN:
Vad som helst är möjligt
av Elizabeth Strout,
Forum
Få böcker har berört mig lika starkt som Mitt namn är Lucy Barton. Nu får vi möta henne igen. Hon förekommer i en av nio berättelser om olika invånare i Amgash, den småstad hon växte upp i.
Hennes möte med två syskon och deras minnen av en barndom präglad av fattigdom och våld är skakande läsning. Elizabeth Strout har återigen visat att hon är en mästare på att osentimentalt men ömsint skildra såriga relationer.
BARN:
Rymlingarna
av Ulf Stark och Kitty Crowther, Piratförlaget
Det här är den sista boken Ulf Stark skrev och det känns lite vemodigt. Men berättelsen om en farfar som rymmer från sjukhuset med sitt barnbarn är ett avsked som innehåller all den humor, värme och livsklokhet som präglade hela hans författarskap.
Farfadern vill ännu en gång se den plats där han varit som lyckligast men utan sin modige lilla adjutant hade det inte gått. Boken är illustrerad av ALMA-pristagaren Kitty Crowther.
Text: Ingalill Mosander
Ingalill Mosander är bokrecensent för Senioren. Hon skriver också om böcker i Aftonbladet och medverkar i SVTs Go` kväll.