En lite kulen morgon i början av september åkte vi 38 förväntansfulla deltagare från SPF Seniorerna Falun västerut i Dalarna. Vår kunniga guide, Ulla Immler, berättade om alla mindre samhällen vi åkte förbi och hur det varit i t ex Mockfjärd när hustillverkningen lades ner på 1990-talet. Samhället har idag utvecklats och nya verksamheter fyller alla gamla verkstadslokaler.
Kaffepaus vid den ståtliga Kyrkälvbron i Dala-Floda, Sveriges längsta hängbro i trä som är tillåten för biltrafik (158 m lång). Vår buss kunde den emellertid inte klara, så vi fick åka över Västerdalälven på järnbron någon kilometer därifrån istället.
Genom det vackra och böljande landskapet kom vi snart till Wålstedts grönsaksfält, där Per mötte. Vi fick ute på landen berättelsen om deras utveckling till eko-odlare. Mycket intressant, lärorikt och imponerande!
Framme vid gården serverade Meta härlig lunch i före detta ladugården som numera är restaurang. Maten var färgrik och mycket välsmakande.
Sedan visade Sonia spinneriet och färgningen av ull och garn. I år firas 100-årsjubileum. Det var nämligen 1918 som textilkonstnärinnan Mary och ingenjören Lennart Wålstedt flyttade till Dala-Floda. Mary tyckte att de ullgarner som fanns att tillgå saknade den lyster som vävnader från förr hade. Detta berodde på att fåraveln hade inriktats på kött och inte på ull. Det blev parets mission, att åter börja avla på gamla fårraser med lyster i ullen. Parets två söner tog sedan över var sin verksamhet – en fortsatte med lantbruket och den andre utvecklade spinneriet. Bland annat byggde han om gamla spinnmaskiner. Dessa är fortfarande i bruk. Idag är det fjärde generation Wålstedt som driver både jordbruk och spinneri.
Tid för inköp av grönsaker och garn fanns som tur var. Åter i Falun tackade vi för en mycket givande dag.
Klicka här för fler bilder.
Text Sonja Wahlstein, foto Ulla Immler