Vad är att tänka på när vi vaknar upp till ett nytt politiskt Sverige efter valet? SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson planerar redan för fullt.
Hallå där, Eva Eriksson, hur går valrörelsen?
– Tack bra, tycker jag. Vi har fått ut vårt budskap, och organisationen har jobbat fantastiskt på olika nivåer.
Hur då?
– Det har varit många intressanta och viktiga debatter och evenemang som föreningar och distrikt har ordnat runt om i landet. Media har också uppmärksammat oss en hel del för detta.
Men lyssnar politikerna, och kommer de ihåg SPF Seniorernas budskap efter valdagen?
– Det tror jag att de gör klokt i att göra. Men det är det vi ska granska efter valdagen. Organisationens ambitiösa jobb under valrörelsen gör att vi har ett bra underlag med en rad besked från politiker och partier som vi kan följa upp efter valet.
Hur ser du på den nationella valdebatten?
– Här är jag besviken. Partierna är svaga när det gäller att tala om äldrefrågor. Pensionssystemet vågar man inte ta i, frågor om vård och äldreomsorg får väldigt lite utrymme och den viktiga bostadsfrågan har kommit bort på ett nästan skandalöst sätt, i alla fall så här långt.
Hur går det då i valet?
– Jag tror vi har en osäker höst framför oss. Det gör att vi i en organisation som SPF Seniorerna måste hålla oss lite kalla och koncentrera oss extra mycket på att få ut våra frågor i debatten.
Kan maktspelet efter valet riskera att tränga undan viktiga äldrepolitiska frågor, menar du?
– Det finns en sådan risk. Men vår uppgift blir att se till att det inte sker. SPF Seniorerna är politiskt obundna men vi förtroendevalda har medlemmarnas uppdrag att driva äldrepolitiska frågor. Jag tror att det gäller att lägga in en extra växel men att samtidigt kliva rätt i debatten.
Hur ska du som förbundsordförande se till att det blir så?
– Vi har ställt ett antal frågor till riksdagspartierna som svarat, och vi kommer att noga kolla upp att de som får makten genomför vad de lovat. Hur vi ska gå fram i ett oroligt politiskt landskap får vi också tillfälle att diskutera tillsammans inom organisationen, inte minst på den konferens med distriktsordförandena och förbundsstyrelsen som äger rum i oktober.
Vad är viktigt att tänka på ute i föreningarna?
– En sak är att fortsätta hålla hög fart i de kommunala pensionärsråden. Tänk på att kommunerna nu vill utse ledamöter i nämnder, styrelser och råd på fyra år vilket vi inte ska gå med på. Kommunerna måste vara ödmjuka för att så långa åtaganden inte passar alla seniorer.
Bör SPF Seniorerna försöka påverka vilka som blir utnämnda till ledamöter i nämnder och styrelser?
– Absolut. Det är väldigt viktigt att seniorer kommer in på tunga och inflytelserika stolar i kommunstyrelser och nämnder. Här bör vi trycka på lokalt och regionalt.