Andelen 65-plussare som omkommer i bränder ökar. Men det är en utveckling som går att stoppa.
Det var hela panelen av experter och politiker överens om när Äldreforum och Initiativet för äldres brandskydd sparkade igång dagens första seminarium i Almedalen.
Rubriken för seminariet var en uppmaning: ”Rädda äldre från att dö i bränder – gör brandskyddet tryggt och likvärdigt över hela landet”.
De står bakom
Initiativet för äldres brandskydd skapades 2017 för att uppmärksamma behovet av brandsäkerhet för äldre och påminna om nollvisionen för antal skadade och döda i bränder.
Bakom initiativet står SPF Seniorerna, PRO, SKPF Pensionärerna, Riksförbundet Pensionärsgemenskap RPG, Brandskyddsföreningen och Sprinklerfrämjandet.
Panelen bestod av Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande, PROs förbundssekreterare Johanna Hållén, Anna-Lena Sörenson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens socialutskott, Katarina Brännström (M), ledamot socialutskottet och Patrik Perbeck, chef, enheten för brand och olycksförebyggande arbete, MSB.
Hemtjänsten
En samsyn rådde om att kommunerna måste ta ett större ansvar. Hemtjänsten behöver få ett tydligt uppdrag att orosanmäla när man ser tecken på brandrisk.
– Exempelvis en rökare som bor kvar hemma och som försämras i sin demenssjukdom innebär en oacceptabelt stor risk för sig själv och sina grannar, underströk Katarina Brännström.
Bättre samarbete
Men det behövs också ett bättre samarbete inom kommunerna, poängterade Patrik Perbeck.
– Kompetensen finns ju på räddningstjänsten, så det är enkelt om man bara enas och samverkar.
Det behöver inte vara så svårt att upptäcka och anmäla risker.
– Brännmärke i soffan, ljus, spis – det finns ofta ganska uppenbara tecken på när problemen sätter in.
Missade att lagstifta
Eva Eriksson kritiserade regeringen hårt för att inte gå fram med lagstiftning om bland annat brandskyddsåtgärder i bostadsanpassningsbidraget.
Nyligen beslutade riksdagen att kommunerna får fortsätta att avgöra vilka insatser man vill sätta in.
– Det här har utretts under tio års tid. Nu riskerar vi att få fler utredningar som drar ut på tiden, sa Eva Eriksson.
Självklarhet
Ett annat misstag är att man inte lagt in krav på åtgärder i direktiven till Margareta Winbergs utredning av socialtjänstlagen.
– Det borde vara självklart i ett land som Sverige att man har ett gott brandskydd i alla bostäder som byggs nya och införa i de som finns men inte har, sa Eva Eriksson.
Saknas
Den nya mellanboendeform som regeringen föreslagit betraktas juridiskt som vanliga bostäder, konstaterade Patrik Perbeck.
– Det innebär att de inte omfattas av särskilda krav på brandskydd, vilket också är olyckligt.
Pensionärsråden
Johann Hållén summerade:
– Beslutsfattarna har inte hängt med i en utveckling som bland annat inneburit att fler äldre bor hemma längre samtidigt som tiotusentals platser i särskilt boende har rustats ned.
Något som i väntan på bland annat skarpare lagstiftning kan förbättra läget är om de kommunala pensionärsråden ökar trycket mot de lokala beslutsfattarna, sa Johanna Hållén.
Drabbas hårdast
Hälften av alla som dör i bränder är över 60 år.
Personer som är över 80 år är kraftigt överrepresenterade.