Zucchini och parmesan ger smak till den här goda sommarpajen. Recept och foto av Hannu Sarenström.
PAJSKAL
75 g kallt smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl ricotta eller kvarg
FYLLNING
2 zucchini
4 ägg
2 dl grädde
3 dl parmesan, finriven
salt och nymalen svartpeppar
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Gör pajskalet först. Lägg smör, mjöl och ricotta i en matberedare och kör ihop till en slät deg. Alternativt hackar du ihop degen för hand.
Tryck ut degen i en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Jag gillar höga ojämna kanter som ger en rustik känsla, men det är en smaksak. Låt vila kallt i 30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, ställ åt sidan. Sänk värmen till 175°.
4. Gör fyllningen. Riv zucchinin med skalet på.
5. Vispa ihop ägg, grädde och parmesan. Blanda försiktigt ner den rivna zucchinin.
6. Smaka av med salt och peppar. Grädda mitt i ugnen i ca 35–40 minuter. Låt pajen svalna något innan den serveras.
Recept och foto: Hannu Sarenström