Kommunala pensionärsråd ska finnas i landets alla kommuner. Det löftet ger Socialdemokraterna inför valet.
S-löftet syftar till att öka äldres inflytande genom att lagstifta om att alla kommuner och landsting måste införa obligatoriska pensionärsråd.
– De äldre blir allt fler, då är det himla viktigt att deras åsikter och perspektiv är med när vi fattar beslut, säger Lena Hallengren, äldreminister (S) till Aftonbladet.
Genombrott
Beskedet är ett stort genombrott för pensionärsorganisationerna som under lång tid krävt att de kommunala pensionärsrådens ställnings stärks i lag.
Riksdagspartierna har sagt nej med hänvisning till det kommunala självstyret.
Men SPF Seniorerna har vägrat släppa frågan – kravet har lyfts av motionärer, förbundsstyrelser och kongressombud under hela 2000-talet.
Öka anslagen
Enligt Lena Hallengren vill S också öka de statliga anslagen till landets pensionärsorganisationer med fem miljoner om året, från dagens åtta miljoner.
– Vi hoppas att de ska organisera ännu fler pensionärer och ordna ännu mer verksamhet. Helt enkelt spela en ännu större roll för att äldre ska ha en aktiv tid och ett aktivt liv, säger hon.
Många råd
Det finns flera olika varianter av pensionärsråd, från kommunernas till regeringens. Här är en lista på alla förkortningar att hålla reda på.
KPR – kommunalt pensionärsråd
LPR – landstingets pensionärsråd
SPR – stadsdelspensionärsråd
RPR – regionalt pensionärsråd
CPR – centralt pensionärsråd
RPK – regeringens pensionärskommitté
SPF Seniorerna har drivit kravet om lagstiftade pensionärsråd under decennier. Så varför kommer ni med ett förslag just nu?
– Vi har ett läge där vi får allt fler äldre. Det blir alltmer angeläget att säkra upp att det blir ett bra äldreperspektiv när beslut ska fattas i kommuner och landsting, säger Lena Hallengren till Senioren.
Ett huvudargument mot pensionärsråd har under åren, från alla riksdagspartier, varit att lagstiftning står i konflikt med det kommunala självstyret. Har ni ändrat er?
– Det kommunala självstyret är väldigt viktigt, men i det här fallet tycker jag att argumentet är irrelevant. Lagstadgade pensionärsråd och kommunalt självstyre står inte i motsatsställning.
Ni utlovar fem miljoner mer per år i anslag till pensionärsorganisationerna. Vad förväntar du dig i utbyte?
– Att pensionärsorganisationer som SPF Seniorerna ska göra ännu mer av det man gör redan idag av olika aktiviteter. Det är oerhört betydelsefullt för många äldre och något som samhället kommer att behöva se ännu mer av.