Physalis, aubergine och chili. Har man ett växthus kan man njuta av exotiska frukter, växter och grönsaker året om. Birgitta och Johnny Hed är stolta ägare till inte mindre än tre växthus.
Upphärad är ett köldhål på vinterhalvåret, säger Birgitta Hed med ett varmt och välkomnande skratt.
Fast just när vi kommer på besök finns inte mycket som drar tankarna åt midvinter och mörker. Birgitta och Johnny Heds blomstrande trädgård utanför Trollhättan visar sig från sin bästa sida denna ljuvliga sommardag.
Ro i kroppen
Man känner det direkt när man kommer hit, att det blir ett slags lugn för sinnet och en ro i kroppen. Det märks att det bor en konstnärssjäl i Birgitta. Här och var i trädgården ser man hennes dekorationsdetaljer – en vacker stol, ett rostigt underrede och krukor i olika storlekar. Det gamla och lite slitna kommer till liv igen i hennes trädgård, i samklang med växterna. I en av rabatterna samsas trädgårdsnattviol, pion, och kustruta om utrymmet och på en annan plats har en skirt rosafärgad ’Louise Odier’ lite småbusigt intagit klematisens växtstöd.
Flera fördelar
Att driva odlingar i växthusen är en självklarhet för paret, fördelarna med eget växthusbruk är många. Som att Birgitta kan påbörja odlingssäsongen redan i mars genom att ställa ut små sticklingar i växthusen och att de kan äta och njuta av egen skörd i stort sett året om. Och att ge bort grönsaker och växter i present till familj och vänner är en stor glädje, både för den som ger och den som får.
Det blir billigare att odla eget än att handla i affären.
– En gång i tiden sålde vi grönsaker, men numera ger vi bort dem. Det är så roligt att fler än vi kan njuta av det vi odlar. Själv har jag frysen full med tomater, jag tillverkar bland annat ketchup och chutney. Ett år hade jag tomater ända fram till december. Det blir billigare att odla eget än att handla i affären också, säger Birgitta.
Odlar efter smak
När höststormarna rev sönder de ursprungliga växthusen bestämde de sig för att bygga nya. Det första som stod klart fick bli av lite mindre modell med vitmålade trädetaljer.
Här inne odlar Birgitta aubergine, physalis och fikon. Här är det hennes smak som får styra eftersom maken Johnny har sitt eget växthus. Men det är inte bara frukter och grönsaker som Birgitta tycker om att odla. Hon driver även upp perenner som anisisop och verbena, som flera gånger skolas om för att bli riktigt fina.
Att tänka på när du bygger växthus
- Plantorna behöver syre. Se till att du har ordentliga vädringsmöjligheter.
- Dina växter vill ha sol för att växa. Undvik att placera växthuset alltför skuggigt.
- Att bära vattenhinkar blir snabbt tungt. Se till att du har tillgång till vatten i närheten.
- Bygg inte alltför litet. Växter och grönsaker behöver utrymme.
- Väggarna är viktiga i ett växthus. Fundera över om du vill ha fönsterglas eller kanalplast. Det finns fördelar och nackdelar med båda.
Johnnys växthus
Utanför Johnnys växthus tronar en fantastisk vattensamlare. Johnny som är murare och stensättare på fritiden har tillverkat den av cement och stenar. Inuti finns det klart och livgivande vatten som används åt planteringarna.
Här odlas tomater och gurka och i den stora cementringen som utgör mittendelen av växthuset, finns lök och underbar chili. Kring de uppmurade blomsterbänkarna växer även auberginen Moneymaker och den vackert blåblommande Leanderklockan.
Ett alldeles nytt
Så blir det dags att inspektera det tredje växthuset som dessutom är alldeles nyanlagt.
– För ett par veckor sedan hade vi invigning med vin och tilltugg. I det här växthuset kommer vi att odla tomater, gurka, paprika och en chilisort som kallas för ’Jamaican Bell’, berättar Birgitta.
Växter tar mer plats än man tror
När paret byggde sina växthus använde de sig av befintligt material och virke som redan fanns i deras hem och trädgård. Efter en renovering av bostadshuset blev flera fönster över, och de fick bli väggar i ett av växthusen. Att bygga ett växthus är inte särskilt svårt om man hjälps åt och lägger ambitionsnivån rätt från början.
Återanvänder
– Man tar var man har. Johnny hittar stenar ute på gärdena och vi byter saker med grannar och kompisar. Jag återanvänder grejer som jag hittar här hemma. Men mitt viktigaste tips till den som vill skaffa ett växthus är att se till att ha nära till en vattenkälla av något slag. Det blir snabbt väldigt tungt att bära på hinkar dag ut och dag in. Och ja, bygg inte ett för litet växthus. Växter tar mer plats än man tror, tipsar Birgitta.
Text: Anna Östberg
Foto: Josefin Widell Hultgren