Ett bättre förebyggande arbete i kommunerna kan hejda ensamhet och social utestängdhet bland äldre. De säger regeringens utredare av socialtjänstlagen Margareta Winberg.
”Ju förr desto bättre – vägar till en förebyggande socialtjänst” är namnet på det delbetänkande som Margareta Winberg presenterade på tisdagen (24/4).
Regeringen har gett henne i uppdrag att se över socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter.
– I delbetänkandet fördjupar vi istället kunskaperna om och möjligheterna med att arbeta förebyggande. Målet är att väcka intresse för frågorna bland beslutsfattare, professioner och brukarföreträdare, säger Margareta Winberg.
Förslag i december
Några skarpa förslag kom inte på den pressträff som Margareta Winberg och äldreminister Lena Hallengren (S) höll vid lunchtid.
– De kommer när utredningen lägger sitt slutbetänkande i december, sa Margareta Winberg, som dock skissade tydligt på kommande förenklingar i processer fram till beslut om stöd.
Se det friska
Winberg uppehöll sig en del vid äldres behov när hon presenterade delbetänkandet.
– Vi behöver arbeta mer förebyggande för att minska social utestängning av inte minst äldre. Det kräver åtgärder på samhällsnivå, gruppnivå och individnivå.
Nytt synsätt
Margareta Winberg exemplifierade med hur betydelsefullt det är med ett salutogent arbetssätt inom äldreomsorgen, alltså att man ser till det friska hos den gamla människan och anpassar verksamheten till det.
– Idag är det inte alltid så muntert det man ser inne på särskilda boenden.
Planering
Äldres ensamhet kan delvis förebyggas om man planerar bättre i tid, exempelvis bostadsmiljöer och mötesplatser.
– Det i sin tur förutsätter att social planering lyfts upp i den politiska hierarkin. Socialtjänsten måste in i kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges beslutsprocesser på ett tidigt stadium.
Får inte kosta
Socialtjänstlagen reglerar förutsättningar för äldreomsorgen. SPF Seniorernas finns med i Margareta Winbergs referensgrupp.
Förbundet har tidigare kritiserat att utredningen inte får lägga förslag som är ”kostnadsdrivande”.
Måste ta höjd
Äldreminister Lena Hallengren konstaterade när hon tog emot delbetänkandet att det demografiska perspektivet är centralt när en ny lag ska arbetas fram.
– Nu fyller de tidigaste fyrtiotalisterna 80 år. Det är en stor grupp som så småningom kommer att behöva vård och omsorg. Det är tid att vi får en lag som tar höjd för vad det innebär.