Sjukdomar i hjärnan tycks påverka det dagliga livet mer än fysiska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, enligt en studie.
Det är forskare vid Karolinska Institutet som har tittat på hur gånghastighet och aktiviteten i det dagliga livet påverkas hos multisjuka äldre. Har man flera hjärnsjukdomar, som depressioner, demens och stroke, påverkas förmågan mer än om man har flera hjärt-kärlsjukdomar som förmaksflimmer, kransskärlssjukdom och hjärtsvikt.
– Våra resultat tyder på att förekomsten av flera hjärnsjukdomar kan ha en större betydelse för funktionsförmågan hos äldre än förekomsten av flera hjärt-kärlsjukdomar, säger Davide Vetrano, forskarstuderande vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.
Ofta i kombination
För den med flera hjärt-kärlsjukdomar påverkades framför allt gånghastigheten, medan funktionsförmågan för aktiviteter i det dagliga livet behölls. För den med flera hjärnsjukdomar försämrades både gånghastighet och funktionsförmåga.
Många seniorer drabbas av såväl hjärt-kärlsjukdomar som hjärnsjukdomar, ofta i kombination. Förhoppningen är att ökad kunskap om hur sjukdomarna påverkar funktionsförmågan ska bidra till bättre vård och ökad livskvalitet för multisjuka äldre.
– Både patienter och läkare bör vara medvetna om att hjärnsjukdom är en stark riskfaktor för sjunkande funktionsförmåga, säger Davide Vetrano.
I studien har man använt sig av data från den så kallade SNAC-K-studien, Swedish National study on Aging and Care in Kungsholmen (SNAC-K), som Senioren skrivit om vid flera tillfällen.