Det är en utopi att tro att alla branscher kan befrias från fysisk och psykisk press, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm och pensionsdebattören KG Scherman.
Med anledning av att pensionsmyndigheten ytterligare höjt de ”alternativa pensionsåldrar” som tidigare visades i det orange kuvertet, men som nu endast finns om man loggar in på pensionsmyndighetens hemsida, har många reagerat. Bland annat har SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson kritiserat den ensidiga synen på höjd pensionsålder som enda lösning på ett underfinansierat pensionssystem.
– Vi anser att pensionssystemet bör förändras så att det balanserar finansiell stabilitet med sociala hänsyn och politiskt ansvar, sade Eva Eriksson i SvD.
Måste lösas på andra sätt
Nu får Strandhäll kritik även av fackförbundet Byggnads och pensionsdebattören KG Sherman, som i en debattartikel i Pensioner och förmåner menar att det är en omöjlighet för många att jobba längre, och att problemet måste lösas på andra sätt. Ett av dem kan vara höjda avgifter.
Inget att luta sig mot
Den automatiska uppräkningen av pensionsålder tar ingen hänsyn till ”det faktum att det finns yrken och branscher där det inte framstår som rimligt att kräva någon höjd pensionsålder alls.” Bland annat har åtta av tio byggarbetare över 55 år värk, och fler än hälften tror att de måste sluta jobba före 65 på grund av att kroppen inte håller.
Att pensionsmyndigheten nu har höjt den ”alternativa pensionsåldern” visar att uträkningarna inte är tillförlitliga, menar man.
Flera förslag
KG Scherman och Johan Lindholm vill:
• Stoppa den automatiska uppräkningen av pensionsåldern.
• Slopa förslaget att höja den nedre gränsen för pension till 64 år.
• Avskaffa den så kallade bromsen, som man menar slår hårt mot enskilda, samtidigt som den tillför förhållandevis lite till systemet.
• Förbättra det sociala skyddsnätet så att det hänger med uppåt, om personer förväntas jobba längre.
Lägre än hos många andra
”En förbättring av pensionerna kostar pengar. Då skall man veta att med det nuvarande pensionssystemet är det vi sätter av till allmänna pensioner 2050 som andel av tillgängliga resurser lägre än i dag och lägre än i många jämförbara länder. (OECD 2017)”
Inbjuder till samarbete
– Bra initiativ och positivt att fler har fått upp ögonen för bristerna i pensionssystemet. Jag ser fram emot ett samarbete med Byggnads i denna fråga och hoppas att vi också kan få till en bredare debatt i samhället om pensionerna, kommenterar Eva Eriksson debattartikeln.
Johan Lindholm, KG Scherman