70 procent av alla vuxna över 70 år känner någon form av oro kring att ramla. Det visar en ny studie vid Luleå tekniska universitet.
I studien deltog ett slumpmässigt urval av 153 äldre vuxna i Luleå kommun från befolkningsregistret som besöktes i sina hem. Under en timme ställdes frågor kring hälsa, boende, vanor, ovanor och så kallad fallrelaterad oro. Det utfördes även tester på bland annat kognition och fysisk förmåga.
70 procent uppgav alltså att de upplever någon form av oro kring att ramla, och det även om de inte tidigare ramlat.
900 varje vecka
– Varje vecka läggs drygt 1 100 personer, 65 år och äldre, in på sjukhus till följd av olyckor. Av dessa är drygt 900 fallolyckor.
– Varje dag dör minst fyra äldre över 65 år till följd av en fallolycka.
– Antalet fallolyckor ökar kraftigt.
– Fallolyckor är i särklass största orsaken bakom dödsfall orsakade av olyckor bland äldre.
– Det förekommer cirka 600-700 fallolyckor per 1000 invånare och år bland personer över 65 år, vilket innebär cirka 1,4 miljoner fallolyckor per år bland personer äldre än 65 år.
Källa: MSB, Myndighetens för samhällsskydd och beredskap
En stor del av oron kan förklaras med fysisk förmåga, rädsla och livsgnista. Huvudresultaten visade dock ingen relation mellan fallrelaterad oro och tidigare fall, skriver högskolan i ett pressmeddelande.
Stor skillnad
För kvinnor visade 80 procent oro för att råka ut för en fallolycka, medan männen låg på 54 procent.
För männen fanns mer fysiska aspekter och för kvinnor tillkommer antalet mediciner som de har på recept som faktor.
– Det är ett känt fenomen att fler kvinnor har fallrelaterad oro, men att skillnaden är så här stor var oväntat, säger Mascha Pauelsen vid Institutionen för hälsovetenskap i ett pressmeddelande.
Psykiska faktorer
Syftet med studien var att förstå hur oron uppstår och hur sambanden mellan fallrelaterad oro och andra inblandande faktorer ser ut.
– På samhällsnivå betyder de här fynden att en minskad aktivitetsnivå på grund av fallrelaterad oro ska åtgärdas med mer än generella balans- och styrkeövningar. Det är inte bara fysiska faktorer bakom fallrelaterad oro, utan studien visar att både fysiska och psykiska faktorer ligger till grund för oron.
Så forskar man vidare
Studien är en första kartläggning som ska ligga till grund för framtida studier.
Utifrån ett forskningsperspektiv är nästa steg att bena ut hur den fysiska förmågan och fallrelaterad oro påverkar varandra. I rörelselaboratoriet på Luleå tekniska universitet är detta redan påbörjat.
Studien ingår i projektet Balancing Human and Robot, BAHRT, som finansieras av Vetenskapsrådet.