Vårt sömnbehov minskar med åldern. Att vakna tidigare ju äldre man blir är helt normalt.
Vårt sömnbehov blir mindre ju äldre vi blir. Sömnen blir ytligare, djupsömnen allt kortare och antalet uppvaknande blir fler, kanske upp till tio gånger per natt. Du upplever kanske att du sover sämre, men kroppen behöver inte mer sömn. Att vakna tidigare ju äldre man blir är helt normalt, och även att sova dåligt ibland.
Men det finns ändå en hel del vi kan tänka på för att våra nätter ska bli så sköna som möjligt.
För mig har det blivit allt viktigare att varva ner en stund innan jag går och lägger mig. Dämpa belysningen. Sovrummet ska vara tyst och mörkt. Jag lägger mobilen i ett annat rum.
Sovrummet ska inte vara för varmt, inte heller för kallt, mellan 16-22 grader. Själv föredrar jag 18 grader, då sjunker kroppstemperaturen och kroppen förstår att nu ska den sova. Har du svårt att somna är det ofta för att det är för varmt.
Använd sköna och vackra sängkläder så att det känns inbjudande att gå och lägga sig. Inga vilda färger eller dofter. Jag föredrar lakan i bomullsatin och två olika tempurkuddar. En högre när jag ligger på sidan och en lägre när jag ligger på rygg.
Så om du sover dåligt – börja motionera!
Det har visat sig att regelbunden motion och god sömn sammanfaller. De som motionerar regelbundet sover bättre. Enstaka träningstillfällen räknas inte.
Så om du sover dåligt – börja motionera! En kvällspromenad är också bra för din sömn.
Och efter att jag släckt lampan, tackar jag tyst för tre positiva upplevelser som dagen gett mig…zzz
Tittar du på klockan då du vaknar mitt i natten? Testa att ta bort klockan. Kanske blir du stressad av att se hur minuterna kryper fram.
Vilken sovställning föredrar du? Om du sover på magen är mitt råd att du slutar med det, om du inte har särskilda skäl för det.
Du belastar ländryggen och nacken fel, andningen försvåras och även tarmarnas arbete blir sämre.
Kanske föredrar du att sova på rygg vilket är helt ok. Har du en extra liten kudde så lägg den under knävecken. Slappna av i hela kroppen uppifrån och ner. Slut ögonen och andas lugnt.
Visualisera kroppsdelarna
Börja med att slappna av i pannan, käkarna, munnen…och gå vidare nedåt i dina tankar utmed kroppen och ner mot fötterna. Kroppsdel efter kroppsdel. Armarna ligger en bit från kroppens sidor. Fötterna faller åt sidorna. Andas lugnt och naturligt.
Om du fortfarande är vaken när du kommer ner till tårna, gör om hela övningen en gång till. Då du visualiserar kroppsdel efter kroppsdel hindrar du oroliga tankar att störa din insomning.
Sovställningar
Själv föredrar jag framstupa sidoläge. Påminner om den klassiska fosterställningen men med det undre benet rakt och det övre lätt böjt och lagt framför det undre benet. Det är det läge man lär sig att använda i hjärt- och lungräddning, om man påträffar en skadad medmänniska. Skonsamt för hela kroppen och bra för andningsvägarna. I denna sovställning brukar jag ofta somna mycket snabbt.