Servera den varma goda gulaschen med gräddfil eller smetana och bröd.
4 portioner
600 g benfritt högrev av nöt
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 msk hel kummin
4 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
en halv msk spiskummin
1 krm cayenne
3 msk koncentrerad oxbuljong
zest av 1 citron
salt och peppar
olja och smör till stekning
råriven potatis
Till servering
1 liten bunt persilja
gräddfil eller smetana
vitt bröd
1. Skala och hacka löken grovt. Tärna paprikan. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Stöt kumminkornen i en mortel.
3. Putsa köttet rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 3 x 3 cm.
4. Bryn köttet i omgångar i olja och smör i het panna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över köttet.
5. Fräs lök och vitlök gyllenbruna i pannan, tillsätt kryddorna och häll över i grytan.
6. Fräs paprikan och ställ åt sidan.
7. Tillsätt fonden, slå på vatten så att det täcker. Låt köttet sjuda på svag värme ca 1,5 timme tills det är mört.
8. Lägg i paprikan mot slutet så att den behåller lite tuggmotstånd. Tillsätt citronzest mot slutet för lite fräschör. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer cayenne om du vill ha mer hetta.
9. Är gulaschen för tunn, red med råriven potatis. Finhacka persilja och strö över.
10. Servera med gräddfil eller smetana och ett gott bröd.
Recept: Leif Mannerström
Foto: Charlotte Gawell