Smarrig soppa med morötter, äpple, ingefära och chili.
4 portioner
3 morötter
1 gul lök
1/4 purjolök, enbart den vita delen
1 stor rå potatis,
1/4 färsk chili
1 bit färsk ingefära
1 litet äpple
1 timjankvist
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
2 dl grädde
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
Till servering
1 liten morot
1/2 äpple
1 kvist färsk persilja
ev. grovt bröd
1. Skala rotfrukter och lök och skär dem i bitar. Kärna ur chilin och finhacka den, skrapa bort skalet på ingefäran och riv den fint. Kärna ur äpplet och tärna det grovt.
2. Fräs alltsammans i lite olivolja i en kastrull.
3. Slå på buljongen och lägg i en timjankvist.
4. Koka soppan tills grönsakerna känns mjuka, mixa den slät med en mixerstav.
5. Slå tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar.
6. Soppan ska ha ett litet men tydligt sting från ingefäran. Skala den fjärde moroten och strimla den tunt, skär äpplet i tunna skivor.
7. Lägg upp den rykande varma soppan i skålar, toppa med morot och äpple. Garnera med lite persilja. Servera gärna med grovt bröd.
Recept: Leif Mannerström
Foto: Charlotte Gawell