Valåret startade på allvar med partiledardebatten i riksdagen på onsdagsförmiddagen. Äldrefrågor gavs liten plats i diskussionen.
Våldet efter de senaste årens ökande antal dödsskjutningar och utanförskap kopplat till integration dominerade debatten. Lag och ordning, brott och straff och migrationens utmaningar ser ut att åter placera sig i den politiska debattens centrum.
Men äldrefrågor och den viktiga väljargruppen pensionärer tog sig in i diskussionens utkanter.
Statsminister Stefan Löfven (S) passade i sitt inledningsanförande på att betona att pensionärer får sänkt skatt från och med i år.
– Men med allianspartiernas förslag skulle nya jobbskatteavdrag införas igen, och därmed ytterligare fördjupa orättvisan och klyftan mellan pensionärer och löntagare, sa Stefan Löfven.
Nappade inte
Moderatledaren Ulf Kristersson, av många bedömare och experter Sveriges näste statsminister, nappade inte på kroken utan satsade mer på frågor om trygghet, lag och ordning kopplat till integration och migration.
Det gjorde också SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Miljöpartiet som representerades av Isabella Lövin ägnade sitt inledningsanförande åt mer traditionell MP-politik med fokus på miljö.
Integrationen var ett centralt inslag också i Centerledarens inledningsanförande. Valet i höst kommer att stå mellan populism och öppenhet, hävdade Annie Lööv.
Utsatta kvinnor
Jonas Sjöstedt berörde utsatta äldre kvinnors situation.
– Hösten 2017 svepte en förändringens vind genom Sverige, metoo-rörelsen. Nu krävs det att politiken svarar på kraven på förbättringar, sa Sjöstedt och exemplifierade:
– En äldre kvinna berättade för mig om att hon bodde i en stuga på landet med en make som inte alltid var så snäll. Men hon kunde inte göra något åt det, för hon saknar en pension stor nog för att förverkliga ett mer självständigt liv.
Också Liberalernas Jan Björklund inledde med en av partiets centrala profilområden, skolan, som raster för hur olika samhällsproblem måste angripas.
– Klassresan börjar i klassrummet, sa Björklund som också betonade att ”rättsstaten är den svages bäste vän”.
Äldres boende
Eftersom partliedaren Ebba Busch Thor inte har en riksdagsplats var det Andreas Carlson som representerade Kristdemokraterna.
Äldre som inte får boendeplatser hör till ett av en lång rad exempel på ”bristande ledarskap” i svensk politik, menade Andreas Carlson.
– 20 000 vårdboendeplatser kommer att fattas 2030, sa Andreas Carlsson som också kritiserade regeringen för att ha skrotat kömiljarden, och för att insatserna, eller bristen på insatser, på LSS-området drabbar många människor mycket hårt.
– Det handlar om ett välfärdssvek. Vi vill istället ge ett välfärdslöfte. Får vi chansen kommer vi bland annat att bygga bort bristen på särskilt boende, lovade Andreas Carlsson.
Höjd pensionsålder
I olika replikskiften mellan partiledarna kom frågan om höjd pensionsålder upp.
– Stefan Löfven, du har tidigare sagt att det är svårt att höja pensionsåldern eftersom många är utslitna på grund av dålig arbetsmiljö. Men nu går ni fram med ett sådant förslag ändå. Varför? undrade Jimmie Åkesson.
Stefan Löfven svarade att man med stigande medellivslängd är tvungen att göra något åt pensionssystemet för att förhindra att pensionerna blir allt sämre.
– Jag ska se till att pensionerna blir bättre, sa Stefan Löfven.
– Jag vet att det är tufft att orka för många grupper, fortsatte Stefan Löfven. Därför ska de ha bra villkor. Därför lägger vi också in sådana delar i förslaget om höjda pensionsåldrar.
Jimmie Åkesson höll med om att ”vi behöver arbeta mer för att klara pensionerna”:
– Men varför samarbetar då Stefan Löfven med två partier som vill att vi ska arbeta mindre?
Omröstningar
De båda partiledarna grälade också om vem som vill sänka skatten mest för landets pensionärer via det retoriska greppet att kritisera varandra för att inte rösta på motståndarens budgetalternativ.
– Varför sviker ni pensionärerna när det kommer till omröstning i riksdagen? Ni röstade ju emot en sänkning av pensionärsskatten. Det gjorde ni för att SD är ett högerparti.
Jimmie Åkesson:
– Vi har i våra förslag föreslagit större skattesänkningar för pensionärerna än vad ni har föreslagit. Varför har ni inte röstat på våra förslag? Det är mycket märkligt.
Skattesänkningar
Stefan Löfven kritiserade också allianspartiernas budgetförslag som samlat skulle sänka skatterna med 100 miljarder.
Mattias Carlsson tog som ende partiledare upp bollen:
– Alliansens politik ledde i regeringsställning till mer pengar till vården. Samtidigt fick varje undersköterska en månadslön mer i lön tack vare alliansens skattesänkningar. Det här vet Stefan Löfven.
– Vi gör den största satsningen på sjukvården som skett i Sverige på många år, svarade statsministern.