Det behövs inte många ingredienser för att laga god mat. I sin nya bok använder sig stjärnkocken Jamie Oliver bara av fem ingredienser till varje recept. Det är kombinationerna som är knepet. Prova själv!
Rökig lax med choritzo, en gryta med mört kött, pasta med syrliga smaker, getost i en sallad med betor och slutligen en fransk klassiker för sötsaksälskaren. Vilket av Jamie Olivers redept väljer du?
Goda råd från Jamie Oliver
Fem saker att alltid ha i skafferiet:
- Olivolja (för tillagning)
- Extra virgin olivolja (till dressing)
- Rödvinsvinäger (en allround-smaksättare)
- Havssalt
- Svartpeppar
Bra råvaror är A och O
Köp hellre få råvaror av riktigt bra kvalitet. Satsa på det bästa köttet, den finaste fisken och de färskaste grönsakerna du kan hitta. Handla efter säsong så får du mer näring, mer smak och oftast ett bättre pris.
Frysen är din vän!
En del recept lämpar sig bättre i stora kvantiteter, som långkok. Men du kan alltid frysa in, det kommer dagar när man inte hinner eller har lust att laga mat. Kom ihåg att låta maten svalna innan du fryser in den. Dela upp i portionsbitar så svalnar den fortare. Tina maten i kylskåpet när det är dags att äta den.
Satsa på grönt
Örter är en skänk från ovan för varje kock, jag använder massor av dem. Örter är grunden för all matlagning och ger din rätt karaktär utan att du behöver salta så mycket. Dessutom är de fyllda med alla möjliga sorters nyttigheter.
Recept: Jamie Oliver
Foto: David Loftus