En fräsch sallad där valnötter, clementiner och getost kompletterar betorna.
4 portioner
600 g färska småbetor i blandade färger, helst med blad
4 clementiner
1/2 knippa färsk dragon (15 g)
100 g smulig getost
40 g skalade osaltade valnötter
1. Spara betornas späda blad, dela de större betorna och koka dem under lock i saltat vatten i 15 minuter eller tills de börjar bli mjuka.
2. Pressa 1 clementin och häll saften i en stor skål. Tillsätt 1 matsked extra virgin olivolja och en rejäl skvätt rödvinsvinäger. Skala de återstående clementinerna och skiva dem, fördela skivorna på tallrikarna.
3. Häll av betorna och skölj dem hastigt i kallt vatten så att du kan hålla i dem och gnida av skalet. Halvera eller skiva ett par, lägg sedan allt i dressingen.
4. Smaka av med havssalt och svartpeppar, plocka i de flesta av bladen från dragonkvistarna och blanda med de sparade späda bladen från betorna.
5. Portionera ut på tallrikarna, smula över getosten och valnötterna, och ringla lite olivolja ”extra virgin” över.
Recept: Jamie Oliver
Foto: David Loftus