SPF Seniorernas opinionsundersökning visar att pensionärerna kan bli en riktig joker i valet 2018. Sakfrågorna får stor betydelse för partivalet.
Nästan hälften av seniorerna, 48 procent, säger sig vara redo att rösta på ett parti som lyfter äldrefrågor. Även om det innebär att man överger det parti man tidigare alltid röstat på.
Utgör en dryg fjärdedel
Att seniorerna har blivit alltmer rörliga partipolitiskt i senare riksdagsval är väl känt för partierna. Men att så många som varannan senior tycks vara beredd att byta parti öppnar för en historiskt betydelsefull valkamp om pensionärsväljarna.
De äldre väljarna blir dessutom allt fler, framförallt de mellan 70 och 79 år. Mer än var fjärde väljare, 27,5 procent, kommer att vara 65 år eller äldre i höstens val.
En miljon väljare
Gruppen 65 år och äldre är idag nästan två miljoner personer. Det vill säga en femtedel av landets samtliga invånare.
Överför man SPF Seniorernas undersökning på landets alla 65-plussare skulle cirka 1 miljon seniorer vara beredda att rösta på sakfrågor och besked – och inte på ett förutbestämt parti.
”Värdefull ingång”
– Det här ger en värdefull ingång när vi ska driva våra frågor i valrörelsen, och det på alla nivåer som kommun, landsting, region och i riksdagsvalet. Det ligger en oerhört stor påverkanskraft i detta, säger Peter Sikström, SPF Seniorernas generalsekreterare.
De viktigaste valfrågorna
Så tänker SPF Seniorernas medlemmar:
Viktigast för Sverige*
- Lag och ordning
- Invandring och integration
- Skola och utbildning
- Sjukvård
- Landets ekonomi
- Sysselsättning
- Försvaret
- Bostäder
Viktigast för mig som senior*
- Äldreomsorg
- Pensioner
- Sjukvård
- Egen ekonomi
- Skatter
- Bostäder
- Lag och ordning
- Valfrihet i välfärden
Det bör SPF Seniorerna fokusera på inför valet*
- Bostäder
- Pensioner
- Sjukvård
- Friskvård, hälsa och gemenskap
- Skatter
- Äldreomsorg
- Brott och bedrägerier
*Källa: SPF Seniorernas opinionsundersökning ”Seniorpanelen” med fler än 2300 tillfrågade medlemmar
De viktigaste valfrågorna enligt svenska folket**
- Skola / utbildning
- Sjukvården
- Landets ekonomi
- Lag och ordning
- Sysselsättning
- Invandring / integration
- Äldreomsorg
- Bostäder
**Källa SIFO
Lägg till det att ytterligare 20 procent, var femte SPF-senior, svarar att man inte vet. Alltså: var femte senior öppnar för att överge gamla traditionella partival om de politiska utfästelserna är tillräckligt intressanta.
Återstår därmed 25 procent som säger ”Nej, troligtvis inte” och fem procent som svarar ”Nej, absolut inte”.
Lokala frågor
Partier som vill vinna seniorernas röster i de lokala kommun-, landstings- och regionvalen gör enligt SPF Seniorernas medlemspanel klokt i att leverera bra förslag på särskilt tre områden: bostadsbyggande, äldreomsorg och sjukvård.
Alla tre områdena är i huvudsak något som kommun-, landstings- och regionpolitiker beslutar om.
Direkt avgörande
Två tredjedelar, 64 procent, av de tillfrågade medlemmarna i SPF Seniorerna uppger att beskeden i dessa frågor kan bli direkt avgörande för vilken valsedel det slutligen blir den 9 september 2018.
Två av tre röstar olika
Tre val görs den 9 september, till riksdagen, landsting/regioner och kommuner.
64 procent av SPFarna säger att man ibland eller alltid röstar på olika partier till riksdagen som till landsting och kommun.
Bara var tredje väljare i undersökningen av SPF Seniorernas medlemmar röstar på samma parti i alla tre valen.
Andra svar 2014
Också inför valet 2014 tog SPF fram en så kallad Seniorpanel. Viktigaste valfrågan blev sjukvården, följt av skola och utbildning. Äldreomsorg rankades trea och pensioner fyra. Sysselsättning och landets ekonomi kom på femte respektive sjätte plats.
Därefter följde skatter, lag och ordning, miljö, invandring och integration samt på elfte plats bostäder.
Den 10-11 oktober möttes förbundsledning, förbundsstyrelse och landets distriktsordförande på en konferens i Stockholm. En huvudpunkt var just valet 2018, och hur arbetet ska läggas upp.
– Partipolitik är en sak, seniorpolitik en annan, sa kommunikationschef Stina Nordström när hon presenterade Seniorpanelens resultat.
Örat mot rälsen
– Vi som seniorförbund behöver ha örat mot rälsen för att veta våra medlemmars inställning i de viktigaste samhällsfrågorna. Därför är Seniorpanelens resultat mycket viktiga för oss när organisationen går in i arbetet med att påverka partierna under valåret, fortsatte hon.
Seniorpanelen
- Pågick 15-24 september.
- 9 022 slumpvis utvalda medlemmar i SPF Seniorerna tillfrågades.
- 2 327 personer svarade, 58 procent kvinnor och 42 procent män.
- Undersökning visar ingen stor skillnad i svaren mellan kvinnor och män, och inte heller mellan åldersgrupperna 66-70 år, 71-75 år och 75-80 år.
Gullers Grupp har genomfört intervjuerna.