Men i verkligheten blir det inte mer i plånboken eftersom pensionen sjunker genom ”bromsen”. 3,5 miljarder, det var mycket pengar sa Borg. Till pensionärerna.
Efter några dagar fanns det mer pengar. De som tidigare hade fått 70 miljarder, de förvärvsarbetande, skulle nu få ytterligare 10 miljarder. Det där med ekonomi är inte så lätt att förstå! En löntagare med 20 000 i månaden får en skattelättnad på 1 360 kr – en pensionär med samma inkomst får inte mer än 290. Det är en skillnad på 1 070 kr i månaden.
Det skapas en ilska ute bland pensionärerna och man skramlar med vapnen. Jag är ute och träffar SPFare hela tiden. I måndags var jag i Ljungby. Där sa man att det var dags att sätta igång ”Dacke-fejden” på nytt. Att gå man ur huse, tåga mot Stockholm och där brutalt kämpa ner de folkfientliga fogdarna. Den springande punkten är nu om grupp ska ställas mot grupp i samhället, om vi ska låta det bli ett ”vi-och-dom-samhälle” eller om vi tillsammans fortfarande är mäktiga att ta ett gemensamt tag för framtiden. Ett stort problem för de politiska församlingarna, lokalt, regionalt och centralt, är att de i huvudsak helt saknar representanter från pensionärskollektivet. Ännu värre är det i regeringens egna beredningsorgan som statsrådsberedning och samordningskansli.
Vulgärdebatten:
Regeringen struntar i pensionärerna. Man tror ändå inte att de byter parti. Dessutom använder inte pensionärerna sina pengar till konsumtion. De lägger dem i madrassen eller sätter dem möjligen på banken. Det är ändå barn och barnbarn som ska ha dem. Makthavarna odlar myten om äldres oförmåga att konsumera. De tror att gamla nu är som gamla förr.
Vi vet ju att så är det inte. Det är politikerna det är fel på. De förstår inte att alla behöver ha del av välfärden. De förstår inte att en pensionär ska respekteras lika högt som en förvärvsarbetande.
Den sansade och nyanserade debatten:
Man kan kanske påstå att det går att indela pensionärerna i två huvudgrupper.
Den första behöver alla de förstärkningar i sin ekonomi som går att skrapa fram. Den består av några, dock allt färre, som saknat egen inkomst och endast har den låga garantipensionen och en stor grupp låginkomsttagare, som arbetat full tid och haft ett slitsamt jobb, men med låg inkomst och därför även har låg pension. Här finns även äldre äldre och sjuka pensionärer utan möjlighet till inkomstförstärkning och ofta med förhöjda levnadsomkostnader.
Den andra huvudgruppen är i stark tillväxt. Den består av pigga pensionärer som jobbar och har förvärvsinkomst och dubbla jobbskatteavdrag. Detta är de unga bland de gamla, 40-talisterna, de som vi vill ha in i vår organisation för att göra den ännu vitalare och livskraftigare.
Slutsats:
Vi (unga) pensionärer vill kunna påverka livet mer efter 60. Ha möjlighet att höja inkomst och standard, också genom egen insats. I samarbete med samhället skapa ökad trygghet och tillfredsställelse och bättre pensionärsekonomi. Och – faktiskt göra det billigare för samhället.
Karl Erik Olsson, Förbundsordförande
Tidigare kolumner av Karl Erik Olsson hittar du här:
Inte Partipolitik – men Äldrepolitik
Från Veteranen nr 6 2009
Fri debatt viktig i både SPF och EU
Från Veteranen nr 5 2009
Låt tusen blommor blomma!
Från Veteranen nr 4 2009
Pensioner ett feltänkt system?
Från Veteranen nr 3 2009
Vi måste gå ett steg längre
Från Veteranen nr 2 2009
Arbete till 67 eller 72 är lika diskriminerande
Från Veteranen nr 1 2009
God Jul – för goda och mindre goda!
Från Veteranen nr 9 2008
Eneskogen ger inte upp
Från Veteranen nr 8 2008
Äldre bör uppskattas till sitt rätta värde
Från Veteranen nr 7 2008
Kongressen en fantastisk upplevelse – tack alla!
Från Veteranen nr 6 2008