Det är skördetid. Åkerns sädesslag, vingårdarnas druvor, frukt och bär, skogarnas vilt, kusternas fisk och skaldjur. Oktober är en delikatessmånad, som kräver de bästa dryckerna.
FISK
73988 Côtes de Saumon (laxkusten). EKO-logisk Chardonnay/Sauvignon Blanc-blandning från Frankrike, 79 kr.
Druvan som står först dominerar innehållet. Men Sauvignon Blanc ger en frisk grön äppleton. Inslag av gråpäron, färsk tång och havets stränder.
Passar till: Allt från kokt eller ugnsbakad torsk, gös, hälleflundra, rimmad lax med dillstuvad potatis, till lätthalstrad eller varmrökt kokt lax.
SKALDJUR
6031 Cameleon, Chardonnay. Från Mendoza, Argentinas vinhjärta, 79 kr. Hasselnötig, generöst fruktig med inslag av gula äpplen, apelsinskal och doft av gräddkola. Med torr, frisk och lång smak. Vinet har inte legat på fat.
Passar till: Blåmusselsoppa, räkor, krabba, havskräftsoppa.
VILT
2257 Carignan, Languedoc, 2016. Frankrike, 89 kr.
Mediumfyllig, med pepprigt kryddig björnbärston gjort på sydfranska druvorna Carignan och Mourvèdre. Mörka plommon och fatkaraktär.
Passar till: Älginnanlår med kantareller och smakrik viltsås.
HÖSTGRYTA
6816 The Great Bonza, Shiraz/Cabernet, Australien, 79 kr.
Kraftfull, fylliga björnbärs- och svartvinbärstoner. Pepprig, mörk bärstil med rostad fatkaraktär.
Passar till: Boeuf Bourguignon är min favoritgryta på högrev, champinjoner, bacon, vitlök, smör, timjan, lagerblad med mera, i en härlig, fyllig och lång smak som bara blir godare om man gör den ett par dagar i förväg.
GRILLAT
29002 Allesverloren, Shiraz, Swartland 2015, Sydafrika, 109 kr.
»Allt förlorat« är i dag ett mycket prisvärt , smakrikt, fruktpackat, personligt Shirazvin med björnbärsfyllighet , fikondoft, fatkaraktär och liten lakritston.
Passar till: Grillad, välhängd, marmorerad biff eller entrecôte med vitlöksmör, till lamm eller nöt med rostad potatis och sallad.
PANNSTEKT
2208 Ser Lapo, 2013, Chianti Classico, Toscana, Italien, 149 kr.
Välbyggd, kraftfull, harmonisk på Sangiovesedruvor. Kryddiga, mörka plommon- och körsbärstoner med fatkaraktär som ger vinet ryggrad.
Passar till: Oxfilé med Karl Johansvamp, kalvfilé med kantareller och dubbelfriterad pommes frites, med gräddig brunsås på kalvfond och lite Aceto Balsamico di Modena. Mums!
Seniorens vinskribent
Bengt Frithiofsson