En tarte på smördeg blir ett lyxigt tillbehör till den här krämiga jordärtskockan.
Jordärtskockssoppa
4 portioner
1/2 gul lök
200 g jordärtskocka
olivolja till stekning
1 dl torrt vitt vin
2 dl kycklingbuljong (eller annan god buljong)
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt
Till servering:
140 g bacon
1 msk finhackad gräslök
Tarte med soltorkad, tomat, rödlök och spenat
1 rödlök
75 g soltorkade tomater
200 g kavlad smördeg
1 dl crème fraiche
30 g bladspenat
olivolja och salt
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skala, halvera och skiva rödlöken. Dela de soltorkade tomaterna.
3. Lägg smördegen på en bakplåt med bakplåtspapper.
4. Bred ut crème fraichen över smördegen och fördela rödlök, soltorkad tomat och spenat ovanpå.
5. Ugnsbaka i ca 25 minuter tills smördegen är frasig.
6. Skala och skär lök och jordärtskocka i centimeterstora bitar. Fräs i en kastrull med olivolja.
7. Häll på vin och buljong och koka i fem minuter.
8. Tillsätt grädde och mjölk och koka i ytterligare fem minuter.
9. Mixa soppan slät och smaka av med salt. Späd eventuellt med mjölk om soppan känns för tjock.
10. Finstrimla baconet och knaperstek det.
11. Toppa soppan med bacon-smulet och gräslök och servera med den frasiga tarten.
Recept Mattias Larsson
Foto Jakob Fridholm