”Donation skapar en mening i allt det hemska”
Therese Aidehag-Elder. Foto: Ulrika Palmcrantz
Hälsa | Organdonation

”Donation skapar en mening i allt det hemska”

Många tror att man inte kan donera om man hunnit passera pensionsåldern, men det stämmer inte, betonar donationssjuksköterskan Therese Aidehag-Elder.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-10-10

Sjuksköterskan Therese Aidehag-Elder är en av åtta DOSS-sjuksköterskor i Stockholms läns landsting. DOSS står för donationsspecialiserad sjuksköterska och hennes arbete handlar om både liv och död.
– Donation skapar en mening mitt i allt det hemska, säger hon.

Ingen tid att förlora

Therese kan aldrig veta på förhand hur en arbetsdag kommer att se ut. När någon som ligger uppkopplad till en respirator dör, finns ingen tid att förlora. Om donation ska bli möjligt, måste de inom 24 timmar ha hunnit få ett samtycke till donation och hittat en lämplig mottagare.

Tre sätt att bli donator

  • Du kan anmäla dig till donationsregistret som Socialstyrelsen har. www.socialstyrelsen.se/donationsregistret
  • Du kan skaffa ett donationskort att ha i plånboken. Finns på apoteket, eller att ladda ned på Socialstyrelsens hemsida. www.livsviktigt.se
  • Du kan tala om hur du ställer dig kring organdonation för en nära anhörig.
Dölj faktaruta

En halv procent

Av de knappa hundratusen som dör varje år i Sverige är det en ytterst liten del som avlider på ett sådant sätt att organdonation kan komma på fråga.
–Det ska vara någon som dör i en total hjärninfarkt, uppkopplad till en respirator. Inte alla som dör på det sättet kan bli donatorer heller, ibland är det sjukdomar och annat som förhindrar det. Totalt handlar det om ungefär en halv procent av alla som dör, säger Therese.

Kan hjälpa åtta människor

Eftersom det är så få som kan ge, blir det särskilt viktigt att få det att fungera. I början av året behövdes dryga 800 organ i Sverige. En enda donator kan hjälpa upp till åtta andra människor till ett nytt liv.
–Det är inte så svårt som man skulle kunna tro att ta upp det här med de anhöriga, säger Therese. Många upplever det som att det ändå blir ett litet ljus i mörkret. Att deras anhörige inte dog helt i onödan, utan faktiskt kunde ge vidare liv och hopp till en annan människa.

Många tror att man inte kan donera om man hunnit passera pensionsåldern, men det stämmer inte. Therese Aidehag-Elder 

Var tydlig med din vilja

För att skona sin familj och sina anhöriga vill Therese uppmana människor att uttrycka sin vilja i tid.
–Man ser det på de anhöriga vars avlidne faktiskt uttryckt hur hen vill ha det, att det blir en enorm lättnad för dem. De behöver inte fatta något beslut, vilket är enormt skönt, förstås.

Blir inte för gammal

Många tror att man inte kan donera om man hunnit passera pensionsåldern, men det stämmer inte, betonar Therese.
–Man blir inte för gammal, eftersom organen klarar sig längre var för sig, än kroppen i övrigt. Varje år har vi någon donator som passerat 80. Det görs alltid en medicinsk bedömning innan man transplanterar, man kan inte veta själv om man är en lämplig donator eller inte.

Sällan unga mc-killar

Från vårdens sida gör man alltid allt för att rädda en person som kommer in efter ett trauma. Många tror att det mest är unga killar som dör i mc-olyckor som donerar organ, men det stämmer inte. Det vanligaste är att man dör i hjärnblödning som leder till total hjärninfarkt.

För anhöriga som förlorat en älskad person känns det här ofta som ett ljus i mörkret.

De vanligaste organen som doneras är njure och lever. De kan även levande personer donera, eftersom man klarar sig med en njure, eller med att en bit av levern tas bort.
Andra organ som doneras är hjärta, lungor, bukspottskörtel, tarmar.

Anonym donation

– Mottagaren får aldrig veta vem som donerat till dem, men många känner en sådan tacksamhet och skriver brev till oss som vi, ifall donatorns anhöriga vill, kan förmedla till dem. För anhöriga som förlorat en älskad person känns det här ofta som ett ljus i mörkret.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-10-10
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas