En busslast SPF:are från Falun reste i början av september till Mariehamn för att uppleva ett annat Åland än man vanligtvis ser.
Första punkten på programmet var ett besök hos Ålands landskapsregering och lagting, där talmannen Johan Ehn tog emot och gav en mycket intressant presentation av Ålands självstyrelse och demilitarisering och den bakomliggande historien.
Efter en rundtur i Mariehamn och ett besök i det fina Sjöfartsmuseet, där Ålands långa historia som sjöfartsnation belystes, fortsatte vi till Bomarsunds fästningsruin, som imponerade på oss alla med sin storlek. Fästningen började byggas av ryssarna 1832 sedan Åland och Finland tillfallit Ryssland. Under Krimkriget 1854 anfölls och intogs den halvfärdiga fästningen av britter och fransmän. De erbjöd fästningen (och Åland) till Sverige – men vi vågade inte ta emot den varför den sprängdes.
Dagen därpå gjorde vi en tur till Getabergen längst i norr, Ålands näst högsta berg med sina 99 m ö h. Därifrån skulle man ha haft fri sikt ända upp till Haparanda, om inte jordytans krökning hade varit. I kaffestugan serverades en åländsk specialitet, Ålandspannkaka.
På vägen gjorde vi ett stopp vid Finströms kyrka från 1200-talet, som är den bäst bevarade medeltida byggnaden i Finland. Utanför kyrkan står en staty av prosten Frans Peter von Knorring som var prost i kyrkan på 1800-talet. Händelsevis råkade en nutida ättling till honom finnas med i vårt ressällskap, nämligen Åke von Knorring!
Dagen avslutades med ett besök i Anders Wiklöfs konstsamling, som är en av Nordens största privata konstsamlingar med verk av bland andra Victor Westerholm, Akseli Gallen-Kallela, Carl Larsson och Peter Dahl. Anders Wiklöf är en åländsk affärsman och en av de mest inflytelserika personerna på Åland. Han har bland annat grundat Stiftelsen Ålandsfonden för Östersjöns framtid.
Men abborren då, hur var det med den?
I restaurangen Smakbyn fick vi grundligt lära oss hur man byxar (filéar) abborre. Abborren serverades därefter som lunch, smörstekt med gräddsås och kantareller. Mmm.
I Smakbyns bränneri tillverkas vin, likörer och brännvin av olika slags frukter, som vi fick tillfälle att provsmaka vid en vinprovning inför lunchen.
På vägen till Smakbyn passerade vi borgen Kastelholm från 1300-talet där både Gustav Vasa, hans far Erik, hans söner hertig Johan (III), hertig Karl (IX) och Erik XIV och änka Katarina Stenbock tidvis huserat.
Abborrmeny nummer två serverades den andra dagen i Bryggeri Stallhagen, där vi först inbjöds till ölprovning av bryggeriets egna högkvalitativa ölsorter. Därefter åter en abborrlunch i bryggeriets pub, denna gång ångkokt med grönsaker och rotfrukter.
Vilken abborre var godast?
Hemresedagen gjordes ett sista stopp på vägen till färjan, vid det imponerande Eckerö post- och tullhus, uppfört i empirestil 1828. Post- och tullhuset var det ryska imperiets gränsstation mot Sverige och är en viktig del av det åländska kulturarvet med stark anknytning till den gamla postvägen.
I övrigt: Vackra vyer, trevliga fikapauser på intressanta ställen. Den innehållsrika resan var väl arrangerad av resekommitténs Gunnar Helgesson och resans chaufför Reimer Jansson, själv med rötter på Åland. Till upplevelsen bidrog också inte minst vår eminenta ålandsguide Sigbritt Finne.
Margareta Nissby