En dag i 1700-talets Stockholm
Landet runt | SPF Dalarna

En dag i 1700-talets Stockholm

SPF Dalarna
Publicerad 2017-08-29

Jag måste erkänna att det var måttligt roligt när väckarklockan ringde klockan fem, men det var bara att hoppa upp, bussen skulle ju gå strax före klockan sju. En heldagsutflykt till Stockholm väntade oss resenärer från SPF Seniorerna Falun, där vi skulle få möta både Christopher O’Regan, vår guide i Gamla stan, och Carl Michael Bellman som underhöll oss på Drottningholm.

Christopher O’Regan tog oss bort från krimskramset på Västerlånggatan och visade oss en annan del av Gamla stan där turisterna är få och kommersen blygsam.

– Jag har alltid haft en våldsam passion för sent 1700-tal, den gustavianska tiden, berättade han.

Kompisarna kallade honom insnöad, förutsägbar och enkelspårig, men O’Regan lät sig inte påverkas. Idag är han en av våra främsta kännare av 1700-talets Stockholm och har i många år lett stadsvandringar i Gamla stan och nu är det vår tur.

Idag bor det omkring 3000 personer i Gamla stan jämfört med cirka 12 000 i slutet av 1700-talet.

Vi går till den så kallade polisgränden, adressen är Trädgårdsgatan 6, och här finns poliskammaren, Sveriges första egentliga polishus. Här har Bellman suttit och hit fördes Anckarström efter skotten mot Gustav III. Polisen lär ha hittat två pistoler och en kniv och Anckarström erkände. En 30-årig officer med en så slät hy att kvinnor skulle avundas honom, berättar O’Regan, Anckarström var en kontrasternas man som virkar små bollar som sätts som dekoration på gardiner.

Efter historien om Anckarström går vi vidare till Baggens gata för att göra oss en bild av hur det såg ut på 1700-talet. Glöm bilden av kor, grisar och fyllon, och husmödrar som tömde pottorna rakt ut på gatan. Stockholm beskrevs som en mönsterstad ute i Europa när det gäller sophämtning, gatusopning och latrintömning.

Idag är det rökförbud inomhus på de flesta platser, på 1700-talet var det rökförbud utomhus på grund av brandrisken bland alla trähusen. Man får inte heller vara berusad utomhus, oavsett vad Bellman skriver, säger O’Regan.

Grunden i Christopher O’Regans forskning är vardagen såsom den visas i insändare, artiklar i gamla tidningar, och annonser. ”Varför läsa en deckare när verkligheten är så mycket bättre?”

Den som besökt södra Europa kan konstatera att många hus är halvfärdiga, så länge bygget inte är helt klart slipper man fastighetsskatt. I Sverige baserades fastighetstaxeringen på antalet fönster med riktigt glas, alltså fick man lägre skatt om man målade några blindfönster istället för att sätta in glas. Stockholm kallades den gula staden, de ljust gula fasaderna skulle hjälpa gatlyktorna som inte gav så mycket ljus ifrån sig.

Tiden går fort i O’Regans sällskap och vi måste vidare. Nästa mål är fartyget S/S Drottningholm och ombord serveras vi en utsökt lunch. Sen är vi redo för Carl Michael Bellman som tar emot på Drottningholms slottsteater med sång och musik på temat ”Teatern, kungen och Bellman”.

Tur med vädret hade vi också konstaterar vi när bussen styr mot Falun igen.

Klicka här för fler bilder.

Text Karin Bökman, foto Ingalill Bergvall, Karin Bökman och Margareta Nissby

SPF Dalarna
Publicerad 2017-08-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas