Anebys bästa fisksoppa
Foto Per Johansson
Recept

Anebys bästa fisksoppa

Solgul soppa med torsk, lax och räkor. Servera med aioli och ett gott bröd.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-08-24

8 portioner
Portionerna är generöst tilltagna.

800 g torskfilé, färsk eller tinad 600 g laxfilé, färsk eller tinad
1 purjolök
1 gul lök
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
3 tsk tomatpuré
2 tsk salt
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad basilika
5 dl torrt vitt vin
3 st fiskbuljongtärningar
4 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
4 dl vatten
2 pkt saffran
500 g räkor med skal alt 340 g skalade
ev 2 burkar (á 400 g) musslor

1. Skala och hacka gul lök. Skölj och strimla purjolök. Fräs dessa båda i smör till glansig färg i en stor gryta.
2. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, timjan och basilika och låt det fräsa med en kort stund.
3. Häll i buljongtärningar och vatten och låt koka ett par minuter.
4. Rör ner grädde, crème fraiche, vin, saffran och salt. Sjud i 15 minuter.
5. Skär fisken i kuber om 3×3 cm. Lägg dem i soppan och koka ca 5 minuter. För att undvika överkokta fiskbitar – ta upp en fiskbit och kolla när den är genomkokt.
6. Tillsätt till sist skalade räkor samt ev musslor och låt dem bara bli varma. De blir sega om de kokas med.

Recept: Else-Marie Ottersten

 

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-08-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas