Riksdagens etiska plattform för hur vård ska bedrivas i Sverige måste försvaras när nya styrsystem införs i äldrevården.
Motionärerna – fem Stockholmsföreningar inom Samverkan Nordost: Jarlabanke, Tibbleseniorerna, Vallentuna, Vaxholm och Österåker – beskriver en konflikt mellan olika principer för hur sjukvården ska styras.
I grunden ligger riksdagens etiska plattform från 1997. Men enligt Riksrevisionen skapades en målkonflikt när primärvårdens vårdvalsreform infördes, skriver motionärerna.
– Resursprioriteringar i primärvården sker numera i stor utsträckning efter patienternas efterfrågan och inte som tidigare efter patienternas behov. Den etiska plattformen står därför i motsättning till lagen om valfrihetssystem.
Fortsätter granskning
SPF Seniorernas förbundsstyrelse besvarade motionen med att de etiska principerna som riksdagen har beslutat om är ”övergripande”.
– SPF Seniorerna bevakar detta löpande och kontinuerligt, och på alla relevanta nivåer, genom sin representation i landstingens och regionernas pensionärsråd och i regeringens pensionärskommitté.
Pensionärsråden
I enlighet med motionens formulering åtar sig förbundsstyrelsen att bevaka att den etiska plattformens prioriteringar efterföljs när nya styrinstrument introduceras i vården.
– Ekonomin, nya forskningsrön och utvecklingen av sjukvården med nya behandlingsmetoder förändrar även behovet av styrningen av sjukvården, skriver förbundsstyrelsen och får medhåll av kongressen.
Stockholmsdistriktet pekar i sitt svar på motionen på att granskning kan ske via de samrådsorgan, där SPF Seniorerna är representerade, bland annat i LPR (landstingets pensionärsråd).
Vårdens etiska plattform
Sveriges riksdag antog 1997 den etiska plattformen som innebär att prioriteringar i vården ska bygga på tre principer:
Människovärdesprincipen: Vård ska ges på lika villkor för hela befolkningen oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.
Behovs- och solidaritetsprincipen: Den som har störst behov av vård ska ges företräde i vården.
Kostnadseffektivitetsprincipen: Hälso- och sjukvård ska bedrivas kostnadseffektivt, men kostnadsöverväganden i det enskilda fallet bör först göras när princip 1) och 2) använts.