Fräscht och smakrikt - som en fransk fiskgryta på grillen.
Du får bäst resultat om du tillagar fisk och grönsaker var för sig. De tar helt enkelt olika lång tid att tillaga. Välj en fast fisk som du rimmar i 3-procentig saltlag i cirka en timme. Ett väl rengjort galler som penslats med lite olja gör också att fisken inte fastnar.
300 g vit, fast fisk (exempelvis hälleflundra, havskatt eller torskrygg)
5 dl vatten + 1 msk salt
1. Dela fisken i stora kuber.
2. Vispa vatten och salt tills saltet lösts upp.
3. Lägg ner fiskbitarna i vattnet och ställ in i kylen i cirka en timme.
4. Ta ut, häll av, torka av. Trä upp fisken på spett.
5. Grilla spettet på två sidor, om du är osäker kan du testa innertemperaturen med en stektermometer. Vid cirka 55 grader är fisken klar.
Saffransaïoli
1 dl majonnäs
1/2 pkt saffran (0,25 g)
1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar
Blanda ihop till en jämn smet.
Tomatragu
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (390 g)
1 tsk citronsaft
1 msk färsk eller 1 tsk torkad oregano, salt och peppar
1. Fräs löken i olivolja.
2. Häll över tomaterna och låt det sjuda i några minuter.
3. Smaka av med citron, oregano, salt och peppar.
Servering
Färska grönsaker
Grilla valfria grönsaker vid sidan av fiskspetten. Lägg upp grönsakerna och fisken på ett fint fat. Servera med tomatragu och saffransaïoli.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark