Musslor är billigt, vansinnigt gott och väldigt nyttigt. Vi serverar dem grillade med en gremolata, en italiensk örtsås.
Musslor kan vara en av våra mest underskattade råvaror. Det är billigt, vansinnigt gott och väldigt nyttigt. Dessutom går det att variera i det oändliga. Vi serverar med en gremolata, en italiensk örtsås som normalt serveras till osso buco men är underbar även till musslor.
1 kg musslor
1 fänkålshuvud
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1. Skölj rent musslorna och rensa bort dem som inte är slutna.
2. Strimla fänkål och lök och stek dem mjuka i olivolja.
3. Lägg två stora folieark som en stjärna och forma en skål av dem.
4. Blanda musslorna med grönsaksblandningen, häll över vinet och slå ihop folien till ett paket.
5. Tillaga på grillgaller över het glöd. Musslorna är klara när de öppnat sig.
Gremolata
1 citron, skalet av
1 kruka persilja, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 chilifrukt, finhackad
3 msk olivolja
salt och peppar
Blanda alla ingredienser till en jämn röra.
Servering
4 skivor vitt bröd, gärna surdeg
2 msk olivolja
salt och peppar
Ringla lite olivolja över brödet, salta, peppra och grilla det gyllene bredvid musselpaketet.
Häll över musslorna i en skål och skeda över gremolatan. Servera brödet till.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark