I Uppsala kan man få komma ut och cykla, oavsett om man orkar trampa själv eller inte. Volontärer tar med äldre personer ut på en tur med en stadig elcykel. Helt gratis är det också.
Maj Dahl sitter i solen i en liten park intill Röda Korsets lokaler på Trädgårdsgatan i Uppsala. Idag ska hon för första gången åka ut på en cykeltur tillsammans med volontärer.
– Det känns ju helt fantastiskt det här, vilket äventyr! Jag har aldrig gjort det här förut, men jag har sett om det på tv, och då såg det så roligt ut, säger Maj.
Tog kontakt
Med sig har hon volontären Anne Mahlberg, som brukar komma hem till henne en gång i veckan. Ibland fikar de, ibland går de ut, ibland sitter de bara och pratar.
– Det var min son som tog kontakt med Röda Korset i höstas när jag kände mig lite ledsen. Han hade hört om någon annan som fått hjälp via Röda Korset, och ringde hit. Sedan fick jag den här fina damen i mitt liv, säger Maj och kramar om Anne.
Det här var det finaste jag varit med om på länge. Jag lever nog ett helt år till på det här.
Elcykel
Idag ser programmet inte ut som det brukar. Kerstin Weiberg, som är frivillig ledare på Röda Korset, håller som bäst på att förbereda ellastcykeln man förfogar över sedan ett år tillbaka. Eftersom det är lite kyligt i luften har hon lagt ett mjukt fårskinn på dubbelsätet längst fram på cykeln, och Maj och Anne får till och med ha ett andra fårskinn över benen.
– Oj, vad vi sitter bra här nu! Men ska du orka trampa, Kerstin? undrar Maj lite oroligt.
Alla utbildas
Själva trampandet är inte så tungt på en eldriven cykel. Däremot måste alla som ska skjutsa gå igenom en liten utbildning, så att man lär sig hur cykeln fungerar och hinner vänja sig vid den. Hittills är det 15 volontärer som utbildat sig till ”piloter”. Det finns tre andra likadana cyklar i Uppsala, som köpts in av fyra olika äldreboenden.
Vad roligt
Kerstin är rutinerad, och trampar ljudlöst iväg längs Trädgårdsgatan mot Stadsträdgården en bit bort. Det är soligt och lite kyligt, en härlig vårdag med många ute i parken.
– Tänk vad roligt att jag får komma hit redan nu, säger Maj, när hon får se de blå mattorna av scilla som blommar i parken.
Jag och en fru jag känner brukar gå hit någon gång varje år och titta på blommorna, men det brukar vara lite senare.
Cykling utan ålder
- Ett ideellt projekt som ursprungligen kommer från Danmark, där cykelkulturen är stor. Tanken är att ingen ska berövas möjligheten att komma ut och cykla, oavsett ålder.
- Idén är att man i samarbete med äldreboenden ska se till att äldre som inte kommer ut så mycket, ska få en möjlighet att åka en tur, kanske besöka en kär plats eller bara få känna lite vind i håret.
- I Danmark har projektet vuxit sig stort, där finns över 400 cyklar i 60 städer, och cirka 2500 volontärer har engagerat sig.
- I Uppsala har fyra kommunala äldreboenden köpt in elcyklar. Anhöriga har möjlighet att utbilda sig till piloter, och ta ut de sina på en tur.
- Uppsala kommun och universitet var med och finansierade en elcykel till Röda Korset också, så att även de äldre som bor hemma skulle ha en chans att komma ut.
- Projektet finns även i Malmö, Linköping och Helsingborg, samt ligger i startgroparna i bland annat Stockholm.
Bor du i Uppsala och vill prova?
Ring Röda Korset, telefon 018–14 32 10. På förmiddagarna svarar de i telefon under två timmar, resten av tiden finns telefonsvarare.
Man kan också be att få annan hjälp av volontärerna, som hembesök, medfölje till läkarbesök, osv.
Mjukt och fint
Anne Mahlberg är allra mest fascinerad över hur mjukt och fint de åker fram över gångarna. Inte alls så skumpigt som man skulle kunna tro.
– Det måste vara chauffören som är väldigt bra, säger Anne, och Kerstin skrattar.
Maj börjar genast fundera över vad hon skulle vilja se nästa gång, eftersom Kerstin förklarar att det bara är att säga till när hon vill åka igen.
Vilka möjligheter!
– Du förstår vad man kan komma ut och se nu då, vilka möjligheter! Min man har varit borta i sju år, och sedan dess kommer jag ju inte ut lika mycket. Jag skulle kunna åka nästan vart som helst om jag fick, det finns så mycket jag skulle vilja se.
De cyklar förbi ett par skolklasser som har utomhusgympa i parken och några parkarbetare håller som bäst på att plantera nya vårblommor. Både Maj och Anne har blivit rosiga om kinderna, när Kerstin styr kosan hem mot Trädgårdsgatan igen.
Lyrisk
Utflykten avslutas med en kopp kaffe, och Maj känner sig nästan lite lyrisk.
– Det här var det finaste jag varit med om på länge. Jag lever nog ett helt år till på det här, säger hon och skrattar.
Om knappt en månad ska hon fira sin 91-årsdag. Förra året, när hon fyllde jämnt, var de 134 stycken på kalaset…
Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Hans Alm