Falun under stormaktstiden
Landet runt | SPF Dalarna

Falun under stormaktstiden

SPF Dalarna
Publicerad 2017-05-02

Det brukar vara fullsatt när Daniels Sven Olsson berättar, så också denna gång när temat för SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte var Falun och stormaktstiden. Våren kom av sig så vad passar väl bättre än att lyssna till ett intressant föredrag om Faluns storhetstid.

För att publiken skulle komma i stämning inleddes denna onsdagseftermiddag med sång av SPF-kören. ”Jesus är min vän den bäste” inledde, från 1695 års psalmbok. Sedan fick vi höra en romantisk skildring av bröllopet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora.

Stormaktstiden sträcker sig från 1611 till 1721 och Falun räknades som den viktigaste staden i landet. Och det var naturligtvis Falu koppargruva som låg bakom Faluns storhetstid.

Kung Gustav II Adolf besökte Falun minst tolv gånger och det visar att Falun tillmättes stor betydelse, säger Sven Olsson. Gustav II Adolf rider runt i trakterna och gav order om en karta och en första stadsplan. Han blev något av en fadersgestalt för Falun och såg till att Falun blev stad.

I början av 1600-talet hade Falun 1000 – 1500 invånare, vid mitten av 1600-talet runt 6000. Kartor från 1600-talet visar också att gårdarna blir fler och fler.

År 1642 besökte drottning Kristina Falun för första gången och det finns belägg för att hon varit i Falun minst tre gånger. Vid ett tillfälle ville drottning Kristina bege sig ner i gruvan, men det avstyrdes av rädsla för att något skulle hända drottningen.

Staden växte och fick en ny stadsplan och också sin förste bergmästare. Men storhetstiden för gruvan sågs inte med blida ögon av köpmännen som ansåg att de var viktigast.

Falun får en skola för gossar och sedan, på 1630-talet, också en skola för flickor något som var mycket ovanligt på den här tiden.

År 1650 står kopparproduktionen på topp och Falu gruva är den största koppargruvan i Europa. Enligt Falu gruva minskade kopparproduktionen på 1700-talet och 1992 upphörde all gruvbrytning i Falu gruva. Idag är gruvan och området runtomkring upptaget på UNESCO:s världsarvslista.

Så guidar Sven Olsson oss från 1600-talet till nutid och SPF-kören avslutar med ”Frihet är det bästa ting”.

Karin Bökman

SPF Dalarna
Publicerad 2017-05-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas