En ny god helg ligger framför oss och vår vinskribent Bengt Frithiofsson tipsar om drycker som passar till påskens klassiska rätter.
Påsksillen behöver nubbe Special som är kul att krydda själv. Eller köp den mycket goda nyheten 86648 Lundasnaps, som också smakar perfekt till desserten i fruktig stil. Laxen behöver öl eller vitt vin beroende på om den är rökt, kokt, ugnsbakad eller grillad. Lammet behöver rött vin av olika kraft om det är kokt lamm i dillsås, stekt eller grillat. Glad påsk!
TILL SILLEN
Egen Nubbe!
139-02 Brännvin Special 30 procent, 35 cl för 99 kr. Ren, klar, diskret som lever upp då du kryddar upp den själv med din smakfantasi! Använd till exempel citron, citronmeliss, dillfrön, hallon, björnbär, ingefära, pepparrot. Köp frysta bär, tina och blanda.
ÖL
1390 Wisby Påsköl, 6 procent, Gotlands Bryggeri, 20:40 kr. Mörk, maltig smak i bayersk Märtzenstil, underjäst, inslag av tydlig aromahumle, lite sötma och torkad frukt.
1909 Nils Oscar Alkoholfri 0,4 procent, Pale Ale, 15,90 kr. Fyllig, maltig. Bra beska från Cascade- och Amarillohumle.
LAX
5899 Riesling »Sauvage« från toppläget Rheingau, Tyskland 116 kr. Torr, frisk, med generösa »vilda« citrusfrukter, mineral, persika, gröna äpplen.
5822 Eins-Zwei-Dry!, 2015, Rheingau, Tyskland 100 kr. Ett bra, friskt humorvin som här räknas till »torrt« och passar till olika fisk och skaldjursrätter. Står det »spätlese« – sent skördat på tyska etiketten – är vinet sötare med mer plattfotad smak som passar sämre till havets frukter.
LAMM
16394 Stoneleigh, 2015, Pinot Noir, Nya Zeeland, 120 kr. Kokt lamm i dillsås? Pinot Noir ger en sammetsmjuk stil med inslag av plommontoner, körsbär och liten vaniljton.
2560 Periquita Reserva 2014, Setúbal, Portugal. Grillat eller ugnsbakat lamm? Då behövs mer muskler under korken. Generös, kraftfull med fylliga mörka bär och rostade fat. Finns även i 3-liters box för 253 kronor till den stora festen.
DESSERT
86648 Lundasnaps 35 procent, 50 cl, 201 kr från beställningsortimentet. Skapad av Årets bästa bartender Fredrik Lundegård med örter och kryddor från en gammal örtagård i Skåne. Doft och smak från fläder, humle och havtorn. Det ger en fruktigt havtornbärig smak som passar till en bärig dessert. »Som citronsorbet med italiensk maräng och lakritskräm«, enligt vinnarbartendern Lundegård.