Ett skepp kommer lastat …
Foto: Ulrika Palmcratnz / Frida Andersson Johansson
Reseklubb | Kryssning

Ett skepp kommer lastat …

Tisdag 28 mars klev 230 förväntansfulla seniorer ombord på Cinderella vid Stadsgårdskajen för ett dygns kryssning. God mat och inspirerande föreläsningar stod på schemat. Ett fullspäckat sådant!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-02-11

Deltagarna möttes av en välkomstdrink när de kom ombord på Cinderella. Morgondagens föreläsare presenterades av konferenciern Annika Hagström. Efter det fick alla deltagare tillgång till sina hytter och kunde ta en vända dit innan det var dags att avnjuta en god trerättersmiddag med havsutsikt, alltmedan fartyget långsamt gled genom Stockholms skärgård och ut på öppet hav.

Vissa föds glada

Efter en – förhoppningsvis – god natts sömn, var det så dags för en heldag med ett fullmatat program, fullt av inspiration och peppande föreläsningar.
Först ut var ”vår egen husläkare”, Magnus Eriksson. Han inledde med att tala om att vissa föds lite gladare än andra, och att det inte är så mycket att göra åt det. När Magnus själv var liten sa hans mamma: ”Du ska inte tro att du är något, du föddes bara med ett gott humör.”
– Menar du att det är så orättvist, att vissa föds glada och andra mer sorgsna? undrade Annika Hagström, och såg lite förskräckt ut.
– Ja, jag tror det, sa Magnus. Men dysterkvistarna har mycket att tillföra de också, lade han till.

Karamellburkar

Hans stora människokärlek genomsyrade det mesta han berättade, hur han under alla sina år som distriktsläkare älskat att gå hem till äldre kvinnor och bli bjuden på karameller ur en burk.
– Det kändes som att jag var hemma hos min mormor eller farmor. Män har inte karamellburkar på samma sätt, de har inte det.
Han sa sig också haft en väldig tur i livet, eftersom han fått ett yrke som ”passade honom som handen i handsken”.
Avslutningsvis slog Magnus ett slag för att man ska vara stolt över sin ålder, glad att vara gammal, och inte försöka göra sig yngre än man är.
– Vi är lika vitala som yngre, även om vi inte springer lika fort.

Bestämde sig att skriva bestseller

Efter Magnus var det dags för ”virvelvinden” Catharina Ingelman Sundberg, som skrivit böckerna om Pensionärsligan, de som stjäl pengar från rika för att ge till fattiga pensionärer. Hennes peppande föreläsning beskrev hur allt, eller i alla fall väldigt mycket, är möjligt om man bara ger sig den på det.
Catharina beskrev hur hon tidigare levde på 7000 i månaden, hade skrivit flera böcker men ingen som blivit någon pengasuccé.
-Så jag bestämde mig för att skriva en bestseller. Och så gjorde jag det!

Var kryssningen som ni förväntat er?

Kerstin Lindmark, Britta och Staffan Wagner:
-Det var bättre än vi förväntat oss! Vi brukar åka på författarkryssningar, men det här var väldigt kul. Trevliga föreläsare och många bra tips. Jag ska gå med i Aktiespararna nu!


Agneta Englund, Gunilla Colliander, Ylva Bergengren, Inger Tidelius:
-Det vi föll för var faktiskt att vi läste menyn i förväg, och att Ingalill skulle prata om böcker! Det var en bra sammansättning, med läkaren, boktips, ekonomi och annat. Och så tycker vi att det var toppen att det inte var fler med, andra kryssningar vi varit på har det varit så mycket folk att det varit jobbigt. Föredömligt var också att man inte fick boka platser i föreläsningssalen, utan sätta sig där det fanns plats. Längden på föreläsningarna var också bra.

Dölj faktaruta

Bättre i fängelse

Böckerna om Pensionärsligan fick hon idén till då hon under tio års tid besökte sin moster på ett äldreboende i Siljansnäs i Dalarna. Under årens gång såg hon hur de äldre fick det sämre och sämre, och fick idén att skriva en berättelse om ett gäng pensionärer som ger sig den på att hamna i fängelse, eftersom de får det bättre där än på äldreboendet.

För höga krav

Efter en kaffepaus och bensträckare var Seniorens expert på sex och samlevnad, Malena Ivarsson, på plats. Annika Hagström undrade vilka de vanligaste frågorna hon får av läsarna är, och Malena räknade in dem i tre olika kategorier: ”Jag vill ha en ny partner”, ”Vad finns det för hjälpmedel?” och ”Nu borde vi ju ha tid för varandra”.
Vidare pratade Malena om hur vi idag ofta har alldeles för höga krav på våra relationer.
-Relationerna belastas av alla lyckokrav. Vi har så mycket föreställningar idag om vad en relation ska uppfylla, och lägger för stora krav på relationen som är som en liten planta som behöver vatten och omvårdnad, sa Malena.

”Sexfulness”

Hon tycker också att uttrycket ”ha sex” är tråkigt, och försöker istället lansera begreppet ”sexfulness”, som omfattar närhet, tid, lugn och ro. Som att bara ligga bredvid varandra, lyssna, känna, ta sig tid. Framförallt vara helt närvarande.
Malena utlyste även en tävling med fina priser. Den eller de som kom med det bästa relationstipset skulle få prispåsen. Det blev Christina och Ulf Ericsson som kammade hem det, genom sin fiffiga lösning med löpande ”ettårs-kontrakt”. Varje år i november sätter de sig ner och går igenom hur relationen fungerar, vad som är bra och vad som behöver förbättras.
-Och så gör vi något roligt på utvärderingsdagarna, det ska inte kännas som något tråkigt eller betungande förstås, sa Christina.

Gör nåt roligt

Seniorens privatekonomiska expert Ylva Yngvesson försökte lätta upp ämnet ekonomi lite grand. Många säger sig känna ”panik” inför sin egen ekonomi, men Ylva betonade vikten av att helt enkelt sätta sig ner och beta av det man måste göra, som att boka tid med en jurist, se över försäkringarna och sparpengarna.
-Man ska vara rädd om pengarna, men också se till att göra något roligt för dem, sa Ylva.

Inga tråkiga böcker

Efter en välbehövlig lunch bjöds vi på mängder av spännande boktips av Ingalill Mosander (se lista härintill), som sa sig precis som Magnus, ha fått ett jobb som passar henne som handen i handsken.
-Jag får läsa böcker och jag får betalt för det!
Hon slog också fast att livet är för kort för tråkiga böcker. Känner man att man inte gillar en bok behöver man inte, eller SKA man inte, plåga sig igenom den. Det finns så många andra som väntar på att bli lästa.

Skottlandsresa

Avslutningsvis bjöd Christina Wallbom från Reseskaparna på spännande restips, allt från salsa på Kuba till vin- och vandringsresor. Hon fick också den stora glädjen att dela ut första priset i en tipsrunda som alla kunde delta i under dagen. Första pris var en resa till Skottland, inte illa alls.

Ingalills boktips:

  • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
  • I trädgården hörs andra ekon av Göran Greider
  • Störst av allt av Malin Persson Giolito
  • Kobra av Deon Meyer
  • Efter din död av Eva Doland
  • Ännu ett liv av Theodor Kallifatides
  • Mörkrummet av Susan Faludi
  • Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdottir
  • En engelsk gentleman av Jane Gardam
  • Elena Ferrantes fyra böcker. Den sista heter Det förlorade barnet.
  • Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström
  • Den lille fursten av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
  • Hjälp, vi har fått barnbarn! av Erik Sidenbladh
Dölj faktaruta

Trötta men nöjda och fyllda av intryck tog sig sedan alla i land och hem till en välbehövlig vila. Det tar på krafterna att åka på kryssning, men roligt är det!

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-02-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas