"Jag är för gammal för att lära mig spanska." Har du hört någon säga så, så har hen fel, enligt forskare i språkinlärning
Att äldre skulle ha svårare än yngre att lära sig nya språk eller bli bättre på språk de behärskar grunderna i är en myt, säger språkinlärningsforskaren Marianne Gullberg i Svenska Dagbladet. Förmågan behöver inte skilja sig mellan en 25-åring och en 65-åring.
Hälsa viktigare än ålder
-Den forskning som finns visar att så länge man är vid god hälsa och inte har minnessvårigheter så är åldern inget hinder, säger Marianne Gullberg i SvD.
Det är hälsan och minneskapaciteten som sätter upp hinder, inte åldern. Däremot är det en större andel av de äldre åldersgrupperna som har sämre hälsa.
Pensionärer har ofta såväl erfarenhet av att ha lärt sig ny språk tidigare i livet, samt gott om tid att ta sig an ett nytt språk. Att växla mellan två språk kan också fördröja demenssjukdomar.
Gå en kurs
I flera av SPF Seniorernas lokalföreningar arrangerar man studiecirklar i språk, vanligast är konversation på engelska, men även språk som tyska, franska och italienska talas ute i föreningarna.
Har din förening ingen språkkurs finns det nybörjarkurser i flera språk på Studieförbundet Vuxenskolan, som SPF Seniorerna samarbetar med, och på Folkuniversitetet.
Här kan du läsa artikeln ”Myt att äldre har svårare att lära sig nya språk” i SvD.