Den lilla, mjälla lammrostbiffen är lika god varm som kall.
Numera kan man köpa mindre styckdetaljer av lamm i de flesta butiker. Lammrostbiff finns ofta i perfekt portionsstorlek om cirka 150 gram.
4 st lammrostbiffar (cirka 600 g totalt)
50 g smör
salt och peppar
4 sötpotatisar
2 msk olja
salt och peppar
100 g getost
1 kruka krasse
1. Ta ut köttet ur kylen i god tid, så att det blir rumstempererat.
2. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet och bryn det i smör.
4. Låt det sedan steka klart i ugnen tills innertemperaturen är 56 grader (cirka 15 minuter), ta ut och låt svalna.
5. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Dela sötpotatisarna på mitten och lägg dem med snittytan nedåt i en smord form. Ringla olja över, salta och peppra.
6. Låt dem baka tills de är helt mjuka, cirka 20 min. Ta ut potatisen, vänd på dem och mosa inkråmet med en gaffel.
7. Smula över getosten och ställ in formen i ugnen igen tills osten är gyllenbrun.
8. Skiva upp köttet och servera direkt med sötpotatis och nyklippt krasse.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Karin Wimark