12 miljoner ska få landsting och kommuner att samverka bättre när äldre skrivs ut från sjukhus.
Äldre som hamnar på sjukhus kan inte alltid återvända hem eller som behöver stöd när de är färdigbehandlade. Då gäller det att kommunen är redo med korttidsboenden, hemtjänst eller platser på särskilt boende. Men idag fungerar det inte alltid, och många äldre hamnar mellan stolarna. De tvingas stanna kvar på sjukhusen längre än vad som är medicinskt motiverat, för att de inte har någonstans att ta vägen. Regeringen har tillsatt utredare för att komma till rätta med problemet, och det finns ett förslag på en lag om att landsting och kommuner ska förbättra samverkan mellan sluten- och öppenvård.
För att kunna genomföra de förändringar som krävs enligt den nya lagstiftningen har SKL, Sveriges kommuner och landsting, begärt pengar. Vilket de nu alltså har beviljats.
– Samverkan är nyckeln för att ge både bättre omsorg och vård för den som kommer hem från ett sjukhus, och för att snabbare frigöra platser som behövs till andra patienter, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
Den nya lagen, som alltså ska bidra till snabbare utskrivning och rätt stöd efter sjukhusvistelsen ska föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.