I tjugo år har ett gäng män lagat mat tillsammans i Bjursnäs. Det som började som en studiecirkel i SPF Södermöre har nu blivit så populärt att man har dubbla möten. Ett på onsdagar, ett på torsdagar. Åkes gäng och Bosses gäng.
Det är full fart i köket i Bjursnäs bygdegård några mil söder om Kalmar när herrarna i Matakademien har sammanträde. På några timmar ska de fixa en trerättersmiddag, där allt görs från grunden. Det bankas och hackas och skalas och mosas och vispas och steks och gräddas, och mitt bland alla matlagande herrar går ”magister” Lauri Nilsson och ger ett råd här och ett handtag där och har läget helt under kontroll.
– Gör bara som jag säger så blir det bra.
Bankar, steker, strimlar, vispar
Acke Andersson bankar schnitzel som om han aldrig gjort något annat, Torsten Lideen råsteker potatis, Anders Henemo strimlar tomater och Nils-Eric Andersson vispar äggvitor. Herrarna är indelade i tre olika grupper, för förrätt, varmrätt och dessert. Dessertmakarna bakar också.
Acke som är 81 är äldst av herrarna, tror han. Han har varit med från början, i 20 år. De yngsta är bara 66 och har precis börjat.
– Det är en förmån att få vara med här. Det är inspirerande. Jag är ingen fena, tidigare har jag hållit mig långt från spisen, säger Sten Arvidsson som är en av nykomlingarna.
Jag är ingen fena, tidigare har jag hållit mig långt från spisen Sten Arvidsson
Lär sig nytt
– Första gången jag var här var jag nervös och tänkte att det blir ingen mat före halv tre. Vi satt och fikade till kvart över tio. Men tio i tolv var allt färdigt, allt på en gång, säger Thomas Henningsson.
Sven-Ivar Norberg mosar avokado till förrätten, och säger att han är en jäkel på att laga mat. Baka gillar han också. Bredvid står Anders Henemo och finstrimlar tomater som ska blandas med avokado.
– Man lär sig nytt, det är roligt med gemenskapen och de är trevliga tillställningar. Vi har julfest och grillfest och gåsmiddag. Det sociala är viktigt!
Vi har roligt
Thomas Bergström håller med:
– Vi har roligt, och man får inspiration som man kan ta med hem.
En nackdel finns dock, menar Anders:
– Det är att vi bara träffas var fjortonde dag …
Lauri går förbi och tittar på arbetet och säger att de inte behöver hacka alla räkorna. Några ska sparas och läggas i botten på formen.
Gemenskapen är bäst
Jan Pettersson ingår i varmrättsgruppen och hackar purjolök med schwung. Han har varit med i Matakademien i åtta år.
– Det bästa är gemenskapen. Jag lagar väldigt mycket mat, jag gillar inte att städa. Jag har alltid lagat mat. Det var min mor som lärde mig, jag fick börja med att sätta på potatisen och sen avancerade jag. Mest lagar jag husmanskost.
Johnny Flymgård strimlar potatis. Han har varit med i tre år.
– Jag bor ensam, så jag måste laga mat.
Slitgöra
Till köttet och potatisen ska det också vara persiljesmör och citron.
– Vi har ingen sås, men citron är gott till allt kött, tycker jag, säger Lauri.
Kenneth Herder är djupt koncentrerad när han rengör 30 små formar som ska användas till Madeleinekakorna. Slitgöra, säger han, och fortsätter putsa. Han berättar om mandelmusslorna som gjorde succé på julbordet.
– Damerna var fantastiskt nöjda. Hemligheten var att vi rationaliserade baket och köpte färdigkrossade mandlar. Det var lite större bitar och blev krispigt och gott.
Samvaron är viktig, man lär känna många Kenneth Herder
Träffa andra
Han lagar en del mat hemma, säger han, och bakar också.
– Men grejen är att träffa andra killar i bygden. Samvaron är viktig, man lär känna många.
Den här dagen ingår Kenneth i dessertgruppen tillsammans med bland andra Nils-Eric Andersson, som har lite försprång.
– Jag är gammal bagare i grunden, och sen blev jag byggjobbare.
Måste ju överleva
Stig Eriksson har varit med länge i matlagningsakademien.
– Jag blev änkeman och man måste ju överleva. På tio år hinner man lära sig många maträtter. Om det är svårt? Nja, det gäller att ha ingredienserna. Här behöver man inte tänka på det. Om jag är bra på att laga mat? Nej, det vill jag inte påstå.
Lars-Erik Fransén tycker att det är lika viktigt att träffas och prata som att äta en god middag. Han gillar att baka.
– Här blir det mest småkakor, hemma bakar jag gärna vetebröd.
Drev restaurang
Lauri Nilsson har haft hand om Matlagningsakademien i tre år. Han började på kockskolan i Helsingborg 1956, och har alltså varit verksam i restaurangbranschen i 60 år.
– Jag hade restaurang i Båstad och jobbade alldeles för mycket. Det var ett slit, så jag var tvungen att lägga av. Jag blev lärare på kockskolan i Västervik, och sen träffade jag Margareta som hade restaurang i Kalmar och så blev jag både lärare och hjälpte henne. Vi drev restaurangen på Kalmar slott i många år.
Vi har gjort kåldolmar och kålpudding, stoppat vildsvinskorv och gjort svartsoppa Lauri Nilsson
Meny efter årstid
Det är Lauri som gör menyerna.
– Det är mycket husmanskost, vi har gjort kåldolmar och kålpudding, stoppat vildsvinskorv och gjort svartsoppa. Menyn avgörs av årstiderna. Men det är inte bara husmanskost, nästa gång ska vi laga mat med asiatisk influens.
Han tycker också att det är viktigt att berätta om bakgrunden till olika maträtter.
– Har en maträtt ett egennamn får man inte drittla med den. Jag har sett avarter som djupfryst Wallenbergare. Det går inte att frysa Wallenbergare, den ska göras på grädde och äggula. Sådant kan man ta upp och diskutera.
Rulltårta och majsknäcke
Dagens övningar börjar med att Lauri Nilsson berättar lite om maten. Deltagarna får lära sig att Peach Melba är en klassisk dessert, skapad 1892 eller 1893 av den franske kocken Auguste Escoffier på Savoy Hotel i London till den australiensiska sopranen Nellie Melbas ära. Den består av persika och hallonsås på vaniljglass. Lauri tycker att det är bra med en bit rulltårta i botten så att desserten inte glider omkring, så dessertgruppen får göra rulltårta också, samt majsknäcke och Madeleinekakor.
Han delar in herrarna i grupper, och så börjar dagens pass i köket. Efter ett par timmar börjar allt bli klart. Varmrätten läggs upp snyggt, med små fina morötter och broccoli bredvid köttet och potatisen. Lauri kollar de sista detaljerna, som at det finns vatten i karafferna och att kaffet är på gång. Sen är det dags att äta.
Blandad bakgrund
Herrarna bor alla i Södermöre, lite söder om Kalmar. Några är djupt rotade i bygden, som Åke Eskilsson, som kan följa sina rötter tillbaka till 1500-talet. Hans anfäder var med och betalade Älvsborgs lösen. Andra är relativt nyinflyttade, som stockholmaren Kenneth Herder som med hustrun flyttade till sommarstugan i Voxtorp när han gick i pension.
Yrkesbakgrunderna är skiftande, här finns lantbrukare och poliser, en kakelugnsmakare, en länsarbetsdirektör och en konditor.
Akademiledamöterna träffas varannan vecka. På våren är det stor vårfest med trerätters supé och dans. Då brukar det komma upp till 150 gäster, som alla ska ha varm mat. På hösten är det gåsmiddag med svartsoppa, och framåt jul lagas ett traditionellt julbord.
Text: Karin Asmundsson
Foto: Kristina Wirén
RECEPTEN FINNER DU HÄR: