Nyheter | Seniormat

”Mat som transporteras blir åksjuk”

"Servera samma mat i riksdagen som de äldre får på boendena - då kommer det att hända något", sa Leif Mannerström till 160 samlade stockholmsseniorer.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-02-28

Kände kocken Leif Mannerström avslutade sin föreläsningsturné om framtidens äldremåltider i föreningen Goda vänners lag i Stockholm den sista februari. I Armémuseums lokaler hade drygt 160 seniorer bänkat sig för att lyssna, de flesta medlemmar i SPF Seniorerna. Men innan Leif Mannerström fick komma till tals sammanfattade Pär Bergkvist, grundare av White guide senior och Goda vänner, äldrematens största utmaningar.

  • Den första är kompetensbristen hos personalen som ingen satsar på.
  • Maten är tillagad av proffs men serveras av amatörer (läs vårdpersonal). Så här borde det vara istället: Se matgästen. Du äter med ögonen så duka med omtanke. Måltiden ska vara en stund av lugn och ro inte ett tillfälle för personalen att diska rent.
  • Maten blir ”åksjuk” när den lagas i ett centralkök några mil bort.
  • Den äldre tappar ofta aptit på grund av mediciner, dåliga tänder, muntorrhet, svaghet och trötthet.
  • Samarbetsproblem mellan måltidschefen, vårdchefen, vårdpersonalen och köket.
  • Ett förminskande och nedsättande språk, till exempel när man säger brukare istället för gäst, bespisning istället för restaurang, produktion istället för matlagning,
  • Media lyfter bara fram dåliga exempel.

Skräckexempel

Leif Mannerström, av Seniorernas läsare vald till Årets Senior 2014, står bakom flera skräckexempel på mat som serveras på boendena.
Ett citat från Expressen: ”Äldrematen stinker – av människoförakt”.
– Ja, jag hade besökt ett boende som hade stekt fläsk med löksås och potatis på menyn. Men hela matsalen stank av härsket fläsk, potatisen var inte färdigkokt och löksåsen var gjord på pulver, berättar Leif Mannerström.
– En månad senare åkte jag tillbaka till boendet och lagade pannbiffar på nymalen blandfärs. Då gick alla i personalen utom en ut från köket i protest. Men de äldre åt med god aptit.

Samarbete om äldremat

SPF Seniorerna har ett samarbete med Goda vänner. Det är en mötesplats för alla som är intresserade av mat, dryck och hälsa. Läs mer om hur du blir medlem på spfseniorerna.se

På bilden:
– Falukorv av hög kvalitet gillar jag men när jag besökte ett boende i Kungsbacka kommun serverades mer eller mindre svartbrända skivor, säger Leif och visar en bild.

 

Dölj faktaruta

Pengar klen förklaring

Leif Mannerström menar att de som köper in maten skyller på att den inte får kosta så mycket. Han tycker att lagen om offentlig upphandling är en katastrof.
– Man ställer fram hushållsrullar istället för att köpa servetter för att spara pengar. Då kan man ju lika gärna ställa fram toapappersrullar och spara ännu mer!
Men Pär Bergkvist tycker att pengabrist är en klen bortförklaring.
– Det går att laga fantastisk mat för under 10 kr om man bara har bra råvaror.

Grät i bilen

Ett annat citat av Leif Mannerström från Aftonbladet: ”Jag har sagt till min son att skjuta mig om jag skulle behöva hamna på ett hem.”
– Detta sa jag efter att ha ätit en så förfärlig äldremåltid att jag satte mig och grät i bilen på väg hem, kommenterar han.

Vad kommer då Mannerströms starka engagemang för äldrematen ifrån?
– Det går tillbaka till min tid som ägare på restaurangen Sjömagasinet i Göteborg. Jag fick höra att man skulle stänga två så kallade gammeldagisar i stan. De äldre skulle inte ha någonstans att gå för att träffas över en bit mat.
– Så efter midsommaren bjöd jag 130 personer på sill, kokt lax, glass och jordgubbar och drycker därtill. Det blev en succé. De nya ägarna har fortsatt traditionen.
Och Leif fortsätter i samma stil. Efter stockholmsbesöket är Leif på väg hem till Göteborg för att servera köttsoppa i Feskekörka ”till folk som inte har det så bra.”

Matpatruller

Vad kan SPF Seniorerna göra, undrar en man i publiken.
– Ta reda på vilka politiker som har ett engagemang och rösta på dem! Och servera samma mat i riksdagen som de äldre får. Då kommer det att hända något, svarar Leif Mannerström.
Andra i publiken vittnade om intresset ute i SPF Seniorerna-leden.
– I Avesta arbetar vårt kommunala pensionärsråd med frågan och vi håller på att bilda matpatruller, berättade en man.
– Vi pensionärer har all tid i världen att engagera oss. Vi ska ställa krav på våra politiker och makthavare och inte ”skjuta” på personalen, tyckte en stockholmare från norra förorterna.

Goda exempel

Monica Ulfhielm, ordförande i SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt, hade flera förslag på vad organisationen kan göra:
– Se till att skapa mötesplatser, lyft fram bra förebilder, använd White guide och satsa på eldsjälar.
– Jag tror inte att lagstiftning hjälper. Vi måste också ställa krav underifrån och gå på våra lokala politiker. Gå med i de kommunala pensionärsråden och var med och påverka. Eller starta en matpatrull, sa Monica Ulfhielm.
– Vi pratar mycket om äldreboendena här idag men vi får inte glömma de som bor ensamma och får kalla matlådor levererade dag efter dag. De har inget sällskap och kommer inte ut. På boendena finns det åtminstone en viss samvaro, avslutade Monica Ulfhielm.

Text och foto: Gunilla Lindahl

 

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-02-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas