6 februari inledde arbetsgruppen som ska se över grundskyddet i ålderspensionen sitt arbete. Arbetet beräknas pågå i ett år.
– Det har inte gjorts en helhetsöversyn av grundskyddet sedan det nya pensionssystemet infördes för snart 20 år sedan. Det är helt enkelt någonting som måste göras för att se hur vi på bästa sätt kan göra förbättringar för de pensionärer som har det tuffast, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Arbetsgruppen ska titta på garantipension, men även bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och änkepension. Det är framför allt kvinnliga pensionärer som berörs och arbetet med att se över grundskyddet är en del i ett större arbete om mer jämställda pensioner.
SPF Seniorerna
Enligt ett uttalande från Socialdepartementet kommer man att samarbeta med bland annat pensionärsorganisationerna. SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam har tidigare påpekat att det är positivt att man ser över garantipensionerna, men att det även krävs snabbare lösningar som hjälper pensionärer här och nu. De sämst ställda pensionärerna kan inte vänta till 2019. Framför allt är det bostadstilläggen hon vill se en förändring av:
– Jag kan inte se någon motsats i en snabb förbättring av bostadstilläggen idag samtidigt som systemet är under utredning.
Bland annat vill SPF Seniorerna att bostadstillägget bättre ska anpassas till de ökande bostadspriserna och dagens faktiska hyror.
Legat stilla tio år
Boendeutgiftstaket i bostadstillägget, den högsta bostadskostnaden för vilken man kan få bostadstillägg, har legat fast på 5000 kronor de senaste tio åren samtidigt som bostadskostnaderna har stigit.
För att det maximala bostadstillägget ska motsvara 2016 års snitthyra i riket skulle taket behöva höjas till cirka 5800 kronor.
Källa: SPF Seniorerna
Samtliga sex partier bakom pensionsöverenskommelsen är överens om att det finns behov av att se över grundförsäkringen.