Färsk och fint nötkött är A och O när du ska laga råbiff och att den äts samma dag.
Råbiff är lätt att göra, viktigast är att du har ett färskt och fint nötkött som du kan få malet i butiken samma dag du ska äta det. Vanlig köttfärs ska du inte använda.
4 portioner
4 skivor danskt rågbröd eller annat grovt bröd. (Behöver ej vara dagsfärskt)
2 msk smör
1 rödlök
4 nävar rucola
500 g nymalt innanlår, gärna ekologiskt
nymalen svartpeppar
DIJONNAIS
1 rumstempererat ägg
3 msk grov dijonsenap
1 msk vinäger
2 dl rumstempererad rapsolja
ca 2 krm salt
1. Hacka brödet i småbitar. Stek i rikligt med smör tills det är knaprigt och gyllenbrunt.
2. Gör sedan dijonnais: Lägg ägg, senap, vinäger och olja i en mixerkanna eller hög bunke. Sätt en mixerstav i bottnen på kannan och mixa till en tjock sås. Smaka av med salt.
3. Finhacka rödlöken. Fördela rucolan på fyra portionstallrikar, strö över brödströsslet.
4. Forma färsen till fyra puckar och lägg dem på brödsmulorna. Strö över rödlöken och mal över lite svartpeppar. Servera med dijonnais.
Recept och foto: Karolina Olson Haglund