Privata banker bör inte styra tillgången till kontanter. Politikerna måste trycka på. Det framfördes under en hearing där bland andra Christina Rogestam deltog.
Kön ringlade lång utanför riksdagshuset när frågan om kontanternas vara eller icke vara i samhället skulle diskuteras i en öppen utfrågning. Per Åsling (c) som bjudit in till utfrågningen, fick byta upp sig till den andra kammarsalen för att alla skulle få plats. SPF Seniorernas Christina Rogestam var förstås på plats, liksom Björn Eriksson, ordförande i Säkerhetsbranschen och den som dragit igång Kontantupproret, PROs ordförande Christina Tallberg, Christina Wejshammar från Riksbanken, representanter från handeln, med flera.
Irriterad
Frågan om kontanter blir alltmer brännbar i takt med att tillgången på dem minskar. Många efterlyser nu en diskussion om vad som kommer att hända.
– Jag känner mig irriterad på de större bankerna som vägrar att ens delta i diskussionerna, sa Björn Eriksson. Det ringer folk från utomlands och frågar vad vi egentligen håller på med i Sverige. Man reagerar när man hör hur läget är i Sverige, och hur vissa grupper hamnar i kläm.
Demokratifråga
Han slår bort kritiken att vissa uppfattar honom som ”gammalmodig”, och emot den tekniska utvecklingen.
– Dumheter, det här är en demokratifråga, man ska själv kunna välja om man vill betala med kort eller kontanter. Jag ser en fara som vissa andra blundar för. Det är inga politiker som röstat fram det här, det handlar om en klumpigt gjord avreglering där storbankerna fick bestämma själva över kontanthanteringen. Och eftersom den kostar pengar, vill de inte ha med den att göra.
Omfångsrik panel
Per Åsling, riksdagsledamot (C) och ordförande i skatteutskottet, var den som tog initiativet till utfrågningen i riksdagen.
Följande medverkade på scenen:
Björn Eriksson, ordförande Säkerhetsbranschen
Christina Wejshammar, Riksbanken
Tomas Andrén, vd Mjöbäcks Sparbank
Christina Rogestam, ordförande SPF Seniorerna
Christina Tallberg, ordförande PRO
Mats Eriksson, Småföretagarnas Riksförbund
Per-Åke Asplund, företagare Myrvik
Harriet Danielsson, lanthandlare i Lidsjöberg
Elisabeth Due, Ica-handlarnas förbund
Moderator var Arthur Ringart.
Svaga drabbas
De som framförallt drabbas av svårigheten att kunna betala kontant är äldre, funktionsnedsatta och föreningar, som ofta får in kontanter och inte längre vet var de ska göra av dem.
-Vet ni vad den vanligaste lösningen för idrottsföreningar runt om i landet är, när det gäller hanteringen av kontanter de får in på kaffeförsäljning och annat? Jo, att lägga dem i en plastpåse i mikrovågsugnen, fortsatte Björn Eriksson.
Agera mot orimligheten
Christina Rogestam slog fast att det är dags för regeringen att sluta gömma sig bakom utredningar och istället göra något åt situationen.
– Politikerna är snabba med vissa bitar, men dröjer med andra. Vi måste ha politiker som trycker på i den här frågan. Kontanter är ett lagligt betalningsmedel, och måste då också få vara det i praktiken. I Åmål där jag vistas finns fyra banker, ingen av dem tar emot kontanter, utan man får åka till Säffle. Och där måste du ha konto i någon av bankerna som finns där för att kunna ta ut eller sätta in kontanter. Det här är orimligt, det måste till en förändring. Nej, kontanterna måste vara kvar, sa Christina Rogestam.
Inte värdigt
Ett rimligt krav tycker hon är att det ska finnas ett bankkontor i varje kommun som hanterar kontanter, åtminstone några dagar per vecka.
– Vi får inte vänja oss vid att det ligger en massa kontanter i mikrovågsugnar. Det här berör så många, det är ytterst en demokratifråga. Ska man som äldre behöva lämna kort och pinkod till hemtjänsten för att de ska kunna handla åt en? Det är inte värdigt.