Det är bra att man äntligen tar tag i frågan om hur garantipensionerna ska höjas. Men en lång utredningstid får inte komma i vägen för andra och snabba åtgärder för landets fattigpensionärer.
Det säger Christina Rogestam, SPF Seniorernas förbundsordförande, efter Seniorens rapportering om att den utredning som statsminister Stefan Löfven (S) gav besked om 17 december startar i januari och väntas pågå under minst ett års tid.
– Sedan länge har vi vetat att man redan jobbar med bostadstilläggen. Nu kopplar man ihop det med frågan om garantipensionerna. Det kommer därmed att ta lång tid innan ett samlat förslag kan träda i kraft, konstaterar Christina Rogestam.
Januari 2019
Det är bara att räkna baklänges, säger Christina Rogestam, med bland annat en mångårig erfarenhet som riksdagsledamot.
– Om utredningen av bostadstillägg och garantipension ska pågå under ett år och bli klar i början av 2018 så vet vi att remisstid och riksdagens behandling antagligen gör att ett skarpt förslag inte kommer att hinna träda i kraft förrän 1 januari 2019. I bästa fall.
Det är en alldeles för lång tid att vänta för de sämsta ställda pensionärerna, enligt Christina Rogestam.
– Saker borde redan ha hänt. Det här borde man ha börjat utreda för länge sedan, vilket vi krävt. Samtidigt är det viktigt att säga att det är bra att man äntligen tar tag i frågan.
Komplex uppgift
Något som talar för att skarpa, effektiva förslag kommer att dröja är att frågan är extremt svår.
– Det handlar om att det även efter en kraftig förbättring av garantipensioner och bostadstillägg ska ha lönat sig att arbeta. Om grundskyddet höjs för de som inte har tjänat ihop till så höga pensioner måste de som har jobbat ett helt liv och tjänat mer också få en motsvarande förbättring.
Är bråttom
Medan regeringskansliet och den parlamentariska Pensionsgruppen (med regeringspartierna och allianspartierna) arbetar vidare med frågan hur garantipensioner och bostadstillägg ska kunna höjas kan regeringen inte sitta med armarna i kors när det gäller landets fattigpensionärer, betonar Christina Rogestam.
– Jag kan inte se någon motsats i en snabb förbättring av bostadstilläggen idag samtidigt som systemet är under utredning.
– Vårt krav på lika skatt kvarstår också, men eftersom den redan är utjämnad för de allra sämst ställda måste andra åtgärder till för att lyfta den gruppen. Här måste regeringen tänka till, och det är bråttom.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se