Rillette är en bredbar paté med grov textur som oftast görs på griskött. Tillsammans med nejlika får den härlig julsmak och blir ett roligt och gott alternativ till den ofta torra julskinkan. Vansinnigt gott och nyttigt med frasiga grönkålschips till.
Rillette
400 g rimmat sidfläsk
1 krm malda nejlikor
1/2 dl rapsolja
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 150 grader. Baka köttet i ugnen i cirka fem timmar. Tag ut det, låt svalna något, dra bort svålen och dela i mindre bitar.
2. Lägg köttet i en matberedare. Tillsätt nejlika, olja och peppar från kvarn och mixa grovt.
3. Lägg över i en fin burk eller skål och låt svalna.
Grönkålschips
100 g färsk grönkål
2 cl rapsolja
flingsalt
1. Sätt ugnen på 120 grader. Plocka bladen av grönkålen längs med stammen ner i en skål. Dela dem i mindre bitar. Häll över oljan och blanda ordentligt.
2. Lägg ut bladen på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem torka i ugnen i 15-20 minuter.
3. Ta ut och låt svalna.
Servering
Lägg en klick rillette på grönkålschipsen och servera direkt.