Se & läs

När livet inte blir som man tänkt sig

Publicerad 2009-10-19

 

Drottningoffret
Hanne-Vibeke Holst
Albert Bonniers förlag, 2008, ca 195 kr

I Drottningoffret av Hanne-Vibeke Holst är fokus inställt på Elizabeth Meyer, ordförande för de danska socialdemokraterna, och hennes kamp mot en obotlig sjukdom, antisemitism och främlingsfientlighet. Hennes mål är att partiet ska återta makten i det förestående valet. In i det sista kämpar hon för att dölja sin allt mer påtagliga demens och för att bereda plats för sin självutnämnda ”kronprinsessa” Charlotte Damgaard, huvudperson i de två tidigare delarna av triologin.
Boken kan läsas som en stor politisk samtidsroman men det är framför allt porträttet av Elizabeth Meyer som är behållningen.


När förnuftet sover
Inger Alfvén
Albert Bonniers förlag, 2009, ca 175 kr

När förnuftet sover är Inger Alfvéns 20:e roman och nu skriver hon om människor som är i hennes egen ålder, omkring 70. Det strävsamma paret Fabian och Ingeborg har varit gifta länge. Han har varit framgångsrik författare men har börjat få svårt att skriva. Hon har varit stjärnadvokat men efter pensionen tappar hon sin identitet. Så länge båda var på topp levde de sina liv sida vid sida – eller kanske rättare – på varsitt håll.
Värre blir det när Ingeborg råkar ut för en fallolycka och skadar sig svårt. Under konvalescensen får hon hjälp av den unga flyktingkvinnan Soraya. Fabian känner sig åsidosatt och flyr till Kanarieöarna för att skriva klart sin roman.
Ingeborg fäster sig vid flickan och önskar att Fabian försvinner hemifrån för gott. Han å sin sida längtar hem till Ingeborg men när han väl är tillbaka är det Soraya han åtrår.
I bakgrunden skymtar dottern Kristina som Ingeborg födde för Fabians skull. De första åren tas hon om hand av Ingeborgs mamma som var okänd för Fabian de första åren i deras äktenskap. Ingeborg skämdes över sina föräldrar – modern var sömmerska och fadern försupen. En riktigt obehaglig läsning om människor som utnyttjar andra människor.
 

Jakten mot nollpunkten
Carl Johan De Geer
Albert Bonniers förlag, 2008, ca 185 kr

En omvänd klassresa gör Carl Johan De Geer, enligt hans far, diplomaten. I självbiografiska Jakten mot nollpunkten  beskriver Carl Johan De Geer sin uppväxt med två frånvarande föräldrar och sin karriär som fotograf, filmare, konstnär och författare. Han upplyser om att hans bok kan uttolkas som en bläckplumpsbild av Hermann Rorschach: den säger helt olika saker till olika personer. För mig är det förhållandet till pappan som sticker ut. Pappan var stationerad i USA, Indonesien, Chile och Turkiet bland annat. Från det att Carl Johan var åtta år till uppåt fyrtio sågs de under en lunch på Solliden två timmar vartannat år. Vid en sådan lunch läxade pappan upp Carl Johan för att hans klädsel och ovårdade utseende kunde påverka pappans karriär negativt!

 

Skynda att älska
Alex Schulman
Forum, 2009, ca 159 kr

Så helt annorlunda är pappa-sonförhållandet i Skynda att älska av Alex Schulman. Allan Schulman var en mycket närvarande far under de tre sönernas hela uppväxt. Allan var 57 år när Alex föddes och det får sina konsekvenser. Redan som mycket ung oroar sig Alex för sin pappas hälsa och hur länge han ska få ha honom kvar i livet. När Allan dör vid 84 års ålder är Alex 27 år och kan inte sörja hans bortgång. Det tar fem år innan han gråter över sin far – och då är han själv på väg att bli pappa. Skynda att läsa detta kärleksfulla porträtt!

 

Text: Gunilla Lindahl

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas