Svårt få omsorg i pensionärstillvarons Spanien
Foto: Jan Sluimer / Colourbox
Nyheter

Svårt få omsorg i pensionärstillvarons Spanien

Allt fler svenskar flyttar till Spanien som seniorer. Men för den som inte längre är frisk kan tillvaron bli allt annat än solig, menar Anna Gavanas, genusvetare och socialantropolog vid Linköpings universitet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-11-15

Funderar du på att lämna kylan och flytta till solen? Du är inte ensam. Senioren har flera gånger skrivit om människor som valt att söka sig till sydligare breddgrader för en behagligare tillvaro. Men det kan vara värt att göra en plan för hur du ska klara dig den dagen då du inte längre orkar ta hand om dig själv. Forskaren Anna Gavanas vid Linköpings universitet har intervjuat seniorer på spanska solkusten och Kanarieöarna och menar att risken är att den som är sjuk och har låg pension blir kvar i Spanien mot sin vilja, utan någon vidare möjlighet att få omsorg.

Enligt Anna Gavanas, docent i genusvetenskap och doktor i socialantropologi vid Linköpings universitet, gäller det att ha riktigt mycket pengar eller vara spansktalande och ha familjen på plats om du som svensk ska få en värdig ålderdom i Spanien.
”Landet är en av EU:s minst utbyggda välfärdsstater och har en av Europas lägsta nivåer av offentlig äldreomsorg. Tanken har länge varit att familjen ska bistå när människor inte längre klarar sig själva”, skriver hon i Sydsvenskan.

För den svensk som blir sjuk och behöver hjälp kan tillvaron i Spanien bli svår. Särskilt utsatta blir änkor, som inte sällan gått i pension i förtid för att kunna flytta med sina några år äldre makar till solen, och som blir kvar med en låg pension och utan anhöriga när maken går bort.

Risken är att den som inte har råd med Spaniens privata lösningar hamnar i kläm och varken får tillgång till hjälp i Spanien eller i Sverige. Alla klarar, eller vill, inte heller flytta tillbaka till Sverige, enligt Anna Gavanas.

Här kan du läsa hela hennes debattinlägg i Sydvenskan:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-11-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas