Bästa godisbiten innehåller goda frön, bär och nötter.
Cirka 12 små bars
2 msk chiafrön
1 dl havregryn
2 msk nyponskalsmjöl
1/2 dl valnötter
1/2 dl hasselnötter eller sötmandel
1/2 dl torkade blåbär eller tranbär
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl pumpakärnor
2 msk honung
1. Lägg chiafröna i blöt i 5 msk vatten 5–10 minuter. Sätt ugnen på 50 grader om du vill baka raw food-bars. Välj annars 175 grader så går det snabbare.
2. Lägg havregryn, nyponskalsmjöl, nötter och torkade bär i matberedare och mixa tills allt blandat sig men fortfarande har bitar av nötter.
3. Tillsätt chiafrön, kokosflingor, pumpakärnor och honung. Mixa snabbt tills allt blandat sig.
4. Bred ut till en ganska tunn platta på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt den torka i ugnen på 50 grader i 3–5 timmar eller grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Skär i bitar till små bars i lagom storlek. De håller ett par veckor i kylskåp.
Recept: Gun-Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn
Foto Bianca Brandon-Cox