Medelhavskost och vegetarisk mat är bra för hjärtat.
4 portioner
1 stor aubergine
2 zucchini (gärna grön och gul)
1 tsk salt
75 g mozzarella
TOMATSÅS
3–4 tomater
1/2 msk olivolja
2 msk vatten
1 tsk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar
GROV PESTO
1 kruka basilika
1/2 dl solros- eller pinjekärnor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl riven parmesanost
1/2-1 dl olivolja
1. Skiva aubergine och zucchini i centimetertjocka skivor. Salta och låt stå 20–30 minuter. Torka bort överflödig vätska.
2. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem mitt i ugnen 10–15 minuter, 225 grader. Vänd dem efter halva tiden.
3. Tomatsås: Tärna tomaterna. Låt dem puttra i olivolja några minuter. Tillsätt vatten,
honung, salt och peppar och sjud tills tomaterna kokat ihop till en simmig sås, ca 15 minuter.
4. Pesto: Hacka basilika och solroskärnor grovt. Spar eventuellt ett par basilikablad till servering. Skala och hacka vitlöken. Vänd ihop allt med parmesanost och olja.
5. Sätt på ugnens grillfunktion. Varva aubergine och zucchiniskivor med skivad mozzarella och pesto i en ugnssäker form. Gratinera högt upp i ugnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg.
6. Servera med tomatsås och gärna pasta eller ugnsrostad potatis och grönsaker.
Kyckling passar också bra till om du vill ha en mer mättande rätt. Garnera eventuellt med basilikablad.
Recept: Gun-Marie Nachtnebel och Annika Tidehorn
Foto Bianca Brandon-Cox