Forever Dance heter en festival som Skåne Dansteater ordnar i Malmö mellan den 26 september och 2 oktober. Det blir fullmatade festivaldagar med fokus på dans och äldre kroppar.
Forever Dance heter en festival som Skåne Dansteater ordnar i Malmö mellan den 26 september och 2 oktober. Det blir fullmatade festivaldagar med fokus på dans och äldre kroppar.
Den som trodde att dansscenen bara är en plats för den unga kroppen, kommer att bli övertygad om motsatsen under dessa dagar.
Bland annat kommer det legendariska dansparet Mats Ek och Ana Laguna, 71 och 61 år (ett par även utanför dansscenen), att framföra två duetter som Mats Ek skapat – Memory och Potatis.
Stora namn
Mats Ek är ett av Sveriges största namn inom dans. Bland annat har han varit konstnärlig ledare för Cullbergbaletten, och skapat flera verk för Dramaten och Kungliga operan. Ana Laguna dansade i Cullbergbaletten i över tjugo år, och har gjort många oförglömliga rolltolkningar. Hon har även dansat internationellt, bland annat med legendaren Mikhail Baryshnikov.
Memory handlar om en man som minns en kvinna som just lämnat honom. Det är en gestaltning av ett minne, medan Potatis handlar om just potatisen, en urknöl som samtidigt som den är banal är så livsnödvändig för oss.
Är det stor skillnad på koreografin när dansarna är äldre?
– Ja, jag är ju 71 och min fru 61 så det är klart att det inte går att göra samma saker som när vi var yngre. Det är en annan vokabulär nu, men jag hoppas att den kan uttrycka något annat. Jag har ju en erfarenhet förborgad i mig själv som en ung människa inte kan uttrycka, precis som jag inte kan uppväga en ung människas fysik. Det gäller att hitta ett språk som stämmer, säger Mats Ek.
Både han och Ana har medverkat i andra tillställningar för äldre dansare.
– Det har blivit vanligare med den här typen av arrangemang, där man fokuserar på äldre dansare. Men det finns fortfarande mycket att göra förstås.
London och Berlin
Till festivalen kommer även flera internationella danskompanier med äldre dansare, bland annat Company of Elders från London, som består av amatördansare över 60 år, och Elders Project, också de från London, med pensionerade stjärndansare. Dance on, ett professionellt danskompani med dansare över 40, kommer också. De är baserade i Berlin och arbetar med att förändra synen på dans. Målet är att den äldre dansaren ska bli en norm snarare än ett undantag.
Pensionsåldern för en professionell dansare ligger runt 40-41 år. Är det något som du tror kommer att förändras?
– Nej, det tror jag inte. De flesta lägger av tidigare. Av 100 som börjar dansa är det kanske fem kvar när man närmar sig 40. Det är inte bara kroppen som slits, det är också motivationen som försvinner. Den får konkurrens av annat i livet.
Men det hindrar förstås inte att man kan fortsätta dansa på andra sätt.
Text: Ulrika Palmcrantz