Ta tillvara på höstens äppelskörd och koka in så det räcker hela vintern!
2 kg äpplen, gärna fast sort
(ca 14 medelstora)
1 vaniljstång
1 liter vatten
270 g strösocker (ca 3 dl)
ev 1 krm askorbinsyra
1. Halvera vaniljstången på längden.
2. Koka upp vatten, socker och vaniljstång till socker-lagen. Tillsätt askorbinsyran utrört i lite vatten.
3. Tvätta, skala och kärna ur äpplena.
4. Skär dem i stora klyftor. Mycket fasta äpplen får sjuda i lagen i cirka fem minuter, medan mjöligare äppelsorter läggs ner i den varma lagen och får svalna där.
5. Lägg över äpplena i frysburkar.
6. Häll på sockerlag och förslut med lock. Frys in. Passar bra till vinterns pajer eller att äta med glass.
Tips
Låt kanelstång eller grovkrossade kardemummakärnor koka med.
Recept Malin Landqvist
Foto Lina Eriksson