Hann du inte använda upp dina pengar innan de blev ogiltiga? Andas ut. Än har du möjlighet att sätta in dem på banken.
Även om det inte längre går att handla för de gamla tjugo-, femtio- och tusenlapparna så kan du fortfarande sätta in dem på banken till och med 31 augusti. Även banker som inte hanterar kontanter ska kunna ta emot sedlar maskinellt. Be personalen hjälpa dig om du inte vet hur det fungerar.
När de gamla sedlarna blev ogiltiga fanns det fortfarande många miljoner sedlar till ett värde av närmare två miljarder kronor där ute, som inte växlats in. Det kan alltså vara värt att gå igenom fickor, portmonnäer och sparbössor en extra gång för att se så där inte ligger någonting av värde kvarglömt.
Skulle du fortfarande ha kvar gamla ogiltiga sedlar efter 31 augusti kan du skicka dem till Riksbanken, och få in dem på ett bankkonto den vägen. Det kostar dock 100 kronor.
Obs: Har du stora summor i kontanter måste du vara beredd att redogöra för var pengarna kommer ifrån.
Sedelbytet
Enligt Riksbanken är en bakgrund till de nya sedlarna och mynten att man vill försvåra förfalskningar.
I oktober kommer fler nyheter. Då släpps de nya 100- och 500-kronorssedlarna tillsammans med nya versioner av enkronor och femkronor. Dessutom får vi ett helt nytt mynt: Tvåkronan.
Flera läsare har ifrågasatt bytet av sedlar och mynt, när det samtidigt blir allt svårare att använda kontanter. Många äldre privatpersoner, men också ideella föreningar, drabbas när det butiker och banker drar ner på kontanthanteringen. I mitten av augusti lämnade SPF Seniorerna in över trettio tusen namnunderskrifter till regeringen för att kräva bättre kontantservice.