Clafoutis är en fransk mandeldessert som ofta görs som en tårta med körsbär. Smeten är dock lika användbar till mini-varianter med andra bär som hallon, blåbär och jordgubbar.
Servera med en klick syrlig vaniljfraiche och det blir en lyxig finfika med fransk elegans!
25 g mjöl
50 g mandelmjöl
1 tsk salt
65 g råsocker
1 ägg
1 äggula
1,5 dl grädde
smör till formarna
2 dl crème fraiche
2 msk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, mandelmjöl och salt. Vispa upp äggen och tillsätt grädden. Blanda alla ingredienser noggrant.
2. Smöra små formar, fördela fyllningen i dem och lägg i bären. Grädda clafoutierna i vattenbad i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de har fått fin höjd och gyllenbrun färg. Tag ut, låt dem svalna.
3. Vispa upp crème fraichen med vaniljsockret till en riktigt fast konsistens. Ta ur kakorna ur formarna och toppa med en klick fraiche och färska bär.
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis